Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

GI och Atkins kritiseras

Publicerat fredag 17 mars 2006 kl 09.43

Nu kommer det varningar mot de populära bantningsdieterna Atkins och GI. Forskare i medicintidskriften Lancet beskriver ett fall där en överviktig 40-årig kvinna som följde Atkins-dieten, en diet med mycket proteiner och lite mejeri- och spannmålsprodukter, blev svårt sjuk.

Kvinnan drabbades av svår ketoacidos, en sorts försurning i kroppen. Och just en kost där man äter lite kolhydrater kan leda till ketoacidos, skriver forskarna.

Samtidigt kritiseras också den så kallade GI-metoden i en studie vid University of South Carolina i USA . Den går ut på att undvika mat med högt glykemiskt index, till exempel vitt bröd och potatis, som sägs höja blodsockret.

Men studien som har följt 813 vuxna under fem år fann inte att mat med högt GI-värde höjde deras blodsocker. Doktor Elizabeth Meyer-Davis, som lett studien, säger att GI inte är ett bra sätt att mäta hur mat påverkar blodsockret.

Vetenskapsradion har tidigare berättat om en stor långtidsstudie med 50 000 kvinnor som visade att en kost med mer kolhydrater och mindre fett gav en minskad vikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".