Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-03-17

Publicerat måndag 20 mars 2006 kl 14.27
1 av 5
Fri flod - en bristvara. Foto: PrB.
2 av 5
Förr 60 cigaretter om dagen, numera är hon rökfri. Sluta röka-linjen hjälpte för kvinnan bakom skärgårdsdoktorn, Gunilla Linn Persson. Foto: PrB.
3 av 5
Solkrämen syns inte på huden om den är gjord av nanopartiklar. Foto: PrB.
4 av 5
Dags igen? Foto: PrB.
5 av 5
Han fick Sverige att stanna. Nu fyller Ingemar Stenmark 50 och är omskriven i en ny bok. Foto:PrB.

Sluta röka går bra per telefon - och billigt blir det för samhället också. Vad ska vi tänka om nanoforskningens risker och möjligheter? Få floder i världen flödar numera fritt från källa till hav. Och vad händer när all snön i sydsverige smälter - blir det översvämningar?

Sluta röka per telefon går bra

Telefonstöd för rökavvänjning fungerar bättre än vad som kallas traditionell rökavvänjning, visar två nya studier. En är gjord i Sverige och en i USA.  I den amerikanska undersökningen ingick drygt 800 rökare i övre medelåldern som fick börja med att intyga att dom ville sluta röka. Hälften av dom fick självhjälpsmaterial på posten och hade sen frivillig tillgång till rökavvänjningskurser på vårdcentralen. Den andra gruppen fick telefonstöd av California Smokers Helpline.

När ett år hade gått såg man att betydligt fler i telefongruppen verkligen hade deltagit i ett stödprogram, fler använde nikotinläkemedel och framför allt så hade fler slutat röka.

 

Här i Sverige är det runt var tredje som ringer sluta röka linjen som lyckas sluta. Och det betyder många vunna levnadsår. Dessutom är det ett billigt sätt att rädda liv, visar en färsk avhandling från Karolinska Institutet.

Mellan 3000 och 4000 kostar ett levnadsår som räddats genom att någon fimpat med hjälp av sluta röka linjen, och det är mindre än hälften mot kostnaden för ett år som vunnits genom rådgivning hos allmänläkare eller genom antirökkampanjer.

Författarinnan Gunilla Linn Persson är en av dem som fått hjälp av slutarökalinjen. Hon fimpade för två månader sedan efter att tidigare ha rökt 60 handrullade cigarretter utan filter om dagen.

Telefonnumret till Slutaröka- linjen är 020-84 00 00.

Få floder flödar fritt

Två tredjedelar av världens floder är reglerade på något vis. Och när det gäller floder som flödar helt fritt från källa till utlopp i havet, så finns det bara ett tjugotal kvar.
Världsnaturfonden WWF  har för första gången gjort en  sammanställning av läget för världens stora floder, och den presenteras på världsvattenkonferensen World Water Forum i Mexico. Världsnaturfonden varnar för att också dom återstående fria flödena är hotade.

Nanoteknik som löfte och hot

Nanoteknik har varit ett hett forskningsområde sedan 1980-talet, då forskare fick fram de verktyg som behövs för att kunna se och manipulera ämnen på atomnivå. Sedan dess har nanoprodukterna tagit sig ut på marknaden. Nanopartiklar kan användas som små farkoster inne i kroppen och forsla mediciner, direkt till tex en cancertumör. Den gamla zinkpastan som skyddade huden från att brännas i solen, är inte längre vit - sedan zinkpartiklarna krympts till nanostorlek. Det är några exempel.

Men samtidigt kommer forskningsresultat som pekar på att de pyttesmå nanopartiklarna också kan vara skadliga. Vissa har funnits i vår omgivning länge, som nanopartiklar av sot, som bildas i bilavgaser och tar sig in i blodet och lungorna. Andra partiklar uppstår när forskarna tar fram nya, nanomaterial. Ett ämne i nanoformat får nämligen ofta helt andra egenskaper än i sin ursprungliga form.


Forskare i Storbritannien och USA kräver strängare regler kring nanotekniken på grund av de befarade riskerna. Men i Sverige finns ingen som ställer såna krav. Det är för tidigt, säger till exempel Arne Johansson, som är huvudsekreterare för natur- och teknik området på Vetenskapsrådet.

Dag Hammarskjöldfonden i Uppsala har engagerat sig i frågan om nanoteknik för att föra samman människor till diskussioner om dess påverkan på samhället. Niclas Hällström på Dag Hammarskjöldfonden håller inte med om att det är för tidigt att reglera nanoområdet:

- Utvecklingen på området har gått fort, produkterna finns på marknaden och det finns liten kunskap om hur de påverkar oss, säger han.

Det är inte bara nanopartiklarnas påverkan på kroppen som är värt att diskutera. Nanotekniken ger också nya material, det finns idéer om att bekämpa växthuseffekten genom att göra en sköld mot solstrålningen, och möjligheter att påverka vår hjärna och våra känslor. Här behövs diskussioner på flera områden för att se till att nanotekniken gör gott i samhället istället för tvärtom, säger Niclas Hällström.

Hög vårflod eller inte? Vädret avgör!

Nu är snötäcket över de södra delarna av Sverige ovanligt tjockt och vi går och väntar på våren. Betyder det att vi kommer att få översvämningar på många platser söderut när vårfloden kommer? Det diskuterar vi med Ingela Oleskog,  hydrolog på SMHI, som berättar att det inte enbart hänger ihop med snötäckets tjockek, utan också på dygnsmedeltemperaturen och nederbörden. Störst är risken om det blir båda varma dagar och varma nätter när snötcäket är riktigt tjockt. Bäst blir det om det är varmt på dagarna och kallt på nätterna och ingen nederbörd.

Snäll bok om idrottsidoler som fyller 50

Då stannade Sverige - Historien om Björn Borg och Ingemar Stenmark av Mats Samuelsson.
Semic förlag. Kul om man vill känna tidsandan från 70-talet när så gott som alla var sportintresserade och när det samtidgt var väldigt mycket rabalder till exempel om Björn Borgs Monacoflytt. En lättläst, snäll hyllningsbok som inte går alltför djupt, men som lyckas skildra tiden och hur obekväm all uppmärk-samhet var för de här två skygga idrottsmännen, som båda funderade på att hoppa av på grund av uppståndelsen.

Programledare: Lena Nordlund och Camilla Widebeck

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".