Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Världens kustregioner kan vara dränkta om hundra år

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 07.48
De smältande isarna runt Grönland som bland annat Greenpeace oroat sig för.

Pågående klimatförändringar kan smälta polarisarna betydligt snabbare än man tidigare trott med höga vattennivåer som följd. Det visar en ny stor klimatstudie som publiceras i tidskriften Science idag. Redan vid nästa sekelskifte kan det vara tre grader varmare i polartrakterna och senast det var så varmt på jorden låg havsnivån mellan fem och tiometer högre än idag.

Det är en ambitiös dubbelsimulering som man har gjort i två amerikanska studier och som nu publiceras i tidskriften Science. Forskarna har jämfört data för tiden mellan dom två senaste istiderna - med en simulering av hur man tror att klimatet på jorden ska utvecklas till nästa sekelskifte. Inte minst på grund av växthuseffekten tror man att temperaturen globalt kan stiga med ett par grader och uppåt tre och en halv grad i polartrakterna på sommaren.
Resultaten väcker intresse
De här resultaten är intressanta tycker Barbara Wohlfarth, som är professor i kvartärgeologi vid Stockholms Universitet, eftersom det här är första gången en sådan här jämförelse görs:
– Om hundra år eller redan tidigare kan enligt deras modellstudier temperaturen över Grönland vara lika hög som för 130 000 år sedan, vilket kan leda till en snabb avsmältning som i sin tur skulle höja havsnivån. Hur mycket säger forskarna inte exakt, men det vi vet är ju att för 130 000 år sedan då var ju havsnivån fyra till tio meter över dagens havsnivå.
Osäkra prognoser
Hur stor eller snabb en framtida höjning verkligen skulle kunna bli är svårt att förutspå anser de flesta klimatforskare. Klart är emellertid att bara en eller ett par meters höjning av havsytan skulle lägga stora områden av jorden där det idag bor mycket folk under vatten.
Forskarna bakom den aktuella studien anser också att om inget dramatiskt sker när det gäller utsläpp av växthusgaser så kommer utvecklingen kring de smältande polarisarna vara omöjlig att vända mot slutet av århundradet. 

Björn Gunér
björn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".