Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-03-24

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 14.27
1 av 2
Invigningen av FN-konferensen i Brasilien. (Foto:PrB)
2 av 2
Fotografen Lennart Nilsson med sin bok "Livet" (Foto:PrB)

Biopirater som smyger i djungeln, är det en sann bild av svenska forskare? Om blåa fettceller som ser ut som krukor och luddigt plack från tänder - fotografen Lennart Nilsson berättar hur han färgsätter. Bensen släpps ut i bilavgaser - nu finns det också i läsk och kanske i lingonsylt. Hur kom det dit?

Är svenska forskare är biopirater?
Det tycker i alla fall Per Wramner, som är professor i miljövetenskap på Södertörns högskola och också ordförande i Vetenskapliga rådet för biologisk mångfald.

Det här handlar om u-ländernas rätt till sitt eget genetiska arv, från dom djur och växter som finns inom det egna landet. Frågan diskuteras just nu på en FN-konferens i Curitiba i södra Brasilien, där Per Wramner också är på plats.                                                                           

Läkemedelsindustriföreningens VD Richard Bergström svarar
Han håller med om att u-ländernas rättigheter borde regleras bättre, och att det finns problem med forskare - både från läkemdelsbolag och andra - som hämtar material i djungeln i smyg. Men han säger också att de flesta företag idag gör rätt för sig, eftersom allt annat vore opinionsmässigt självmord.

”Jag är ingen konstnär”Livet heter Lennart Nilssons senaste stora bok, 40 år av fotografier inom och utanför kroppen. Vi diskuterar med honom hur han tänker när han färgsätter sina bilder. Är en fettcell blå, till exempel?
Hans nästa projekt är att fotografera fågelinfluensaviruset, och vi får tag på honom när han står i laboratoriet på Karolinska Institutet, ackompanjerad av surret från ett elektronmikroskop.
Handskar och munskydd behövs dock inte, viruset är avdödat och ofarligt.

Mera gifter i maten
För några veckor sedan kom rapporter om att det finns låga halter av det giftiga och cancerframkallande ämnet bensen i läskedrycker. I veckan som gått kunde vi sedan läsa i tidningar att bland annat lingonsylt också skulle kunna vara i riskzonen. Orsaken skulle vara en kemisk reaktion mellan konvserveringsmedlet natriumbenzoat och c-vitamin. Livsmedelsverkets giftexpert Lilianne Abramsson Zetterberg reder ut frågan.

Krönika
Jan-Olov Johansson funderar kring forskningens villkor, där de flesta ”i branschen” verkar tycka att det var bättre förr när vi hade en forskningsminister. Inför valet önskar han sig starka visioner  och han vill veta vad statsministerkandidaterna tycker och vet om forskning.

Programledare: Mona Hambraeus och Lena Nordlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".