Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kvinnor med inkontinens blir ofta utan hjälp i vården

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 07.45

Kvinnor med urininkontinens får olika vård beroende på var de bor i landet. Det visar siffrorna i en rapport som skrivits inom arbetet med att ta fram riktlinjer för vårdgarantin. Rapporten visar också att det finns ett stort dolt vårdbehov när det gäller urininkontinens.

För att ta fram riktlinjer för den nationella vårdgarantin håller kommuner och landsting nu på att undersöka hur stort vårdbehovet är för olika diagnosgrupper.

Nyligen blev slutrapporten som berör gynekologi klar där man undersökt behandlingen av urininkontinens och framfall runtom i landet.

Rapporten visar dels på geografiska skillnader, dels att det finns ett stort dolt vårdbehov.

Olika antal operationer

I Dalarna gjordes till exempel 150 inkontinensoperationer per 100 000 invånare samtidigt som man i Jämtlands län inte gjorde fler än ungefär 10 inkontinensopreationer per 100 000 invånare.

Men Margareta Hammarström som är verksamhetschef vid Kvinnokliniken på Södersjukhuset i Stockholm, och som har lett arbetsgruppen som tagit fram rapporten, tycker inte att de geografiska skillnaderna är alarmerande. Hon menar att det kan bero på att man på vissa håll operarar de som står i vårdkö mer stötvis samtidigt som man på andra håll har en mer jämn operationstakt.

Alla kan inte opereras

Hon är mer bekymrad över vården av de kvinnor som har besvär som inte kan behandlas med kirurgi.

- Det stora vårdbehovet som finns är för kvinnor som har annan inkontinens än den som kan opereras, det är där vi skulle behöva göra en insats, säger hon.

”Kan vara svårt att ta hand om alla”

I rapporten kommer man alltså fram till att det finns ett dolt vårdbehov och berör främst de kvinnor som lider av trängningsinkontinens och som inte kan få hjälp genom operation.

Men det är osäkert hur stort det dolda vårdbehovet är och det gör att det också är svårt att besvara frågan hur vården är rustad för att leva upp till de riktlinjer som man föreslår i slutrapporten.

- Men vi är lite oroliga för att det kan vara svårt att ta hand om alla kvinnor som faktiskt har besvär, säger Margareta Hammarström.

Anna-Karin Andersson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".