Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kortison hjälper mot fobi

Publicerat tisdag 28 mars 2006 kl 07.46
Jonas Wahlström på Skansenakvariet behöver ingen kortisol mot spindelfobi. Foto: PrB.

Kortisol, eller kortison som det brukar kallas när det används som läkemedel, kan hjälpa mot fobier. Både spindelfobi och social fobi kan lindras med hjälp av kortisol visar en ny undersökning.

Kortisol har betydelse för både vår förmåga att hämta upp gamla minnen och förmågan att skapa nya. Det är det som gör att man nu funnit att det går att använda kortisonpreparat mot fobier.

Kortisol är ett stresshormon som har många verkningar. När det utsöndras i kroppen bryter det ner socker för att snabbt göra oss beredda vid farliga situationer.

Vi tillför det också som läkemedlet kortison, ofta i syntetiska vässade varianter. Då kan det lindra astma och hudinflammationer, och förhindra bortstötning av transplanterade organ.

Påverkar minnet

Men nyligen har man också märkt att det här hormonet kan påverka minnet och det är det som man nu har utnyttjat mot fobier i en studie. Resultatet är överraskande och intressant tycker psykologidocenten Tomas Furmark som forskar på just fobier.

- Kortisol tycks kunna ha en hämmande effekt på aktiveringen av rädslominnen till exempel minnet av en konfrontation med det man är rädd för.

15 procent har social fobi

De runt 15 procent av befolkningen som till exempel har social fobi, har obehagliga minnen kopplade till att göra saker inför andra.

När nu hälften av 40 försökspersoner med social fobi fick kortison innan dom exponerades för sin skräckupplevelse - dom skulle tala inför folk - då minskade deras obehag både före, under och efter upplevelsen ganska ordentligt. Skillnaden var signifikant jämfört med den andra hälften som fick sockerpiller.

Svårt nå minnena

Och man tror att det var just för att kortison försvårade för dom som fått det att få tag i sina gamla ångestminnen.

Ungefär samma resultat gällde också en annan försöksgrupp med spindelfobi i den här studien som nu publiceras i den amerikanska vetenskapsakademiens tidskrift PNAS.

Nya minnen

Men kortisolet verkar inte bara försvåra att vi framkallar gamla minnen - det verkar också underlätta att skapa nya, som kan vara bättre. Det kan vara värdefullt vid behandling av fobier i framtiden säger Tomas Furmark:

- Psykoterapier vid fobier går till så att man får exponeras för det man är rädd för, och effekten av exponeringen tror man är en inlärningseffekt. Det är möjligt att den här inlärningen kan främjas av kortisol. 

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".