Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Halter av flamskyddsmedel ökar i arktiska fågelarter

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 06.33
Lunnefågel, en av de fågelarter som lever i skuggan från hotet av bromerade flamskyddsmedel (Foto: PrB)

En ny undersökning som norska polarinstitutet gjort visar att halterna av bromerade flamskyddsmedel ökat i naturen de senaste tjugo åren. Studien visar också att ämnena, som länge förknippats med allvarliga hälsorisker, spridit sig betydigt längre från utsläppsplatserna än industrin hävdat var möjligt.

Bromerade flamskyddsmedel har i åratal använts för att förhindra möbler, byggnader och elektronikprodukter att fatta eld. Detta trots att man sedan länge vetat att ämnena varit förknippat med till exempel en ökad risk för cancer. En ny norsk studie visar nu att bromerade flamskyddsmedel spridit sig än mer effektivt i miljön än man tidigare trott. Bromerade flamskyddsmedel har nu hittats i ägg från flera arter av sjöfågel i nordligaste Norge och ända uppe i arktiska Svalbard.
Försiktighetsprincip har lett till vissa förbud
Exakt vilka risker de här ämnen skulle kunna innebära för fåglarna - eller för oss människor - vet forkarvärlden inte idag. I försök med råttor och möss har emellertid bromerade flamskyddsmedlen visat sig kunna orsaka cancer och påverka både fortplantningen och immunsystemet.
Tack vare forskningsresultat som dessa är vissa av de bromerade flamskyddsmedel förbjudna inom EU sedan två år. Men det finns fler varianter som fortfarande är tillåtna att använda. För en av dem - som kallas Deka BDE och som också visat sig vara cancerogent - har industrin haft som argument att dess spridningsförmåga i miljön är relativt begränsad. Ett argument som den norska studien motsäger, konstaterar Cynthia de Wit som är docent i ekotoxikologi vid Stockholms universitet:
– De har ju hittat de här ämnet långt uppe i Nordnorge och på Svalbard och det tyder ju på att de är mycket mer rörliga än man påstått från industrins sida.
Tydlig trend senaste decennierna
Studien visar också på en tydlig ökning av flamskyddsmedlet HBCD hos vissa sjöfågelarter under dom senaste tjugo åren; ett ämne som också det fortfarande är tillåtet i EU och som i försök på möss visat sig ge effekter på både arvsmassa och inlärning.
En liknande dansk undersökning visar dessutom att både de nu förbjudna och de tillåtna bromerade flamskyddsmedlen har ökat även hos pilgrimsfalkar på södra Grönland, berättar Cynthia de Wit.
– Det som är väldigt intressant är att de här studierna på sätt och vis förstärker varandra. Man ser ju i fåglar, i alla fall från de nordligaste breddgraderna att halterna av de här ämnena faktiskt ökar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".