Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nytt datorprogram hjälp för språktröga

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 06.27

Forskare på språk- och litteraturcentrum vid Lunds universitet håller just nu på att utveckla ett datorprogram som ska hjälpa människor att lära sig främmande språk; en digital lärare som kan både kan rätta dina stavfel och sätta fingret på dina språkliga svagheter.

– Det här är svårt, säger Emil Persson som sitter och testar sina franskkunskaper med dataprogrammet Direkt Profil, som han också är med och programmerar. Genom att skriva en egen text på skärmen och be datorn analysera den, får Emil se dels vilka stavfel och grammatiska fel han gjort, men också hur långt just han har kommit i sin språkinlärning och var han har sina svaga sidor. Datorn svarar med att markera hans text med olika färger på skärmen.

Bygger på många års forskning
Under flera decennier har språkforskare kartlagt hur svenskar lär sig främmande språk. Vilka ord och meningsbyggnader tar vi till oss först och när börjar vi använda mer sofistikerade uttryck? Det visar sig då att språket växer fram på ungefär samma sätt hos de flesta vuxna, både hos de som följer en studieplan, och hos de som är självlärda. Nu håller forskare i Lund på att skapa ett dataprogram som kan känna igen de här olika nivåerna och forskarassistenten Jonas Granfeldt, betonar värdet av att jobba med en egen text när man ska lära sig språk.
– Om du får skriva själv i kommunikativt syfte - ett brev ett email eller något sånt - och som du sen får feedback på det ser jag som en fördel mot till exempel klassiska grammatikövningar.
Hopp om djupare kunskaper
Hans Färnlöf, lektor i franska vid Mälardalens högskola säger att ännu en fördel med dataprogrammet är att eleverna själva rättar felen vilket också gör att de själva måste leta svaren och det leder till djupare kunskaper. Hans Färnlöf hoppas nu att fler lärare får möjlighet att jobba med samma metod:
– Det datorn nu gör på några sekunder det skulle ju ta en lärare en hel dag att göra för hand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".