Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tonsilloperation kan hjälpa barn med beteendestörningar

Publicerat måndag 3 april 2006 kl 08.45

En del barn med beteendestörningar som adhd kan bli hjälpta av att operera bort tonsillerna, visar en ny amerikansk studie. Anledningen tros vara att stora tonsiller kan orsaka sömnstörningar, något som man vet har inverkan på hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter.

Snarkning och tillsnörda andningsvägar som får oss att regelbundet vakna till på nätterna, utan att vi märker det, det kallas sömnapné och oftast är det vuxna, gärna överviktiga män, som vi förknippar det med.

Men det här ständiga upphackandet av vår nattsömn är faktiskt ganska vanligt också bland barn och det är det den här studien fokuserar på - sammankopplat med hur barnen fungerar på dagarna när det gäller sånt som koncentrationsstörningar och hyperaktivitet.

Störd sömn

Förstorade tonsiller kan leda till just störd sömn och därför har man följt ett antal amerikanska barn som fick sina tonsiller och körtlar bortoperererade och jämfört dom med en annan grupp barn, totalt är det ett hundratal barn som har ingått i studien som nu publiceras i tidskriften Pediatrics.

Av dem som skulle opereras var det betydligt fler som hade både sömnproblem och beteendestörningar än bland dom andra barnen, men ett år efter operationen hade den skillnaden jämnats ut.

Av de 22 barn med adhd-diagnos som blev opererade uppfyllde bara 11, alltså hälften, kriterierna för adhd ett år senare.

Enstaka kan bli hjälpta

Men det var alltså hälften av barnen med adhd i en grupp med förstorade tonsiller och det betyder inte som omvänt att hälften av alla barn med adhd blir botade eller ens hjälpta av tonsilloperation, det kan hjälpa enstaka barn med adhd, betonar barnpsykiatern och sömnforskaren Hans Smedje vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Men själv har han märkt att barn med sömnapné som operereras för tonsiller blir lugnare, mår bättre, och lär sig bättre. Föräldrarna säger ibland att det är som att ha fått ett nytt barn, säger han.

- Därför är det en väldigt bra investering att fråga föräldrarna till barn som man utreder för beteendeproblem, att man alltid hör efter: hur är det med andningen under sömn? Och så förstås att man också tittar efter i halsen, om det finns någon anledning för mig som barnpsykiater att skicka barnet vidare till en specialisthalsläkare, säger Hans Smedje.

Björn Gunér

bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".