Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Farliga små fripassagerare

Publicerat tisdag 4 april 2006 kl 08.43

Växande handel och trafik tvärsöver världen leder till ökande risk för att smittspridande insekter ska etablera sig på nya platser. Men det går att förutse var smittspridarna kan etablera sig visar en ny studie.

Det räcker inte för smittspridarna att få lift med ett flygplan eller ett fartyg, det krävs också att klimatet är det rätta för att insekterna ska kunna överleva i sin nya miljö.

Nu har en stor studie kartlagt just klimatförhållandena tillsammans med trafikrutterna vid en mängd flygplatser och hamnar världen över för att få en modell över hur smittoinsekterna kan spridas.

Samtidigt har man också specialstuderat spridningen av 2 myggor som man vet kan sprida sjukdomar. Den ena är världens största malariaspridare, den andra har förutsättningar att sprida flera andra sjukdomar.

Modellen får rätt

Och när man sen jämför modellens förutsägelser med myggornas spridning så stämmer det väldigt väl överens, säger malariaexperten och läkaren Andreas Heddini.

- Det man ser är att de här myggorna följer vissa rutter där till exempel stora containerfartyg går. I dessa dagar med ökad globalisering och handel så kommer det här kunna utgöra ett stort problem, och då framför allt i länder som ligger i den aktuella klimatzonen, det vill säga ofta fattiga länder som, med all rätt, har stort intresse av att öka sin handel, säger Andreas Heddini.

Särskilt är det länder i Afrika som skulle kunna ha nytta av såna här modeller enligt Heddini, där är beredskapen idag som lägst.

Här i kalla Sverige överlever inte de tropiska smittbärarna. I dag är det för kallt, men med ett förväntat varmare klimat kommande årtioenden så väntas också mängden insekter som bär på sjukdomar öka. Det har Vetenskapsradion berättat tidigare. Och då kan modellen komma till nytta även i våra trakter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".