Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-04-07

Publicerat fredag 7 april 2006 kl 14.36
1 av 5
Evakueringsrymdfarkost som behöver lugnande inredning Foto: NASA
2 av 5
Bok 2
3 av 5
Bok 1
4 av 5
Ännu levande kräfta Foto:PrB
5 av 5
Röd, död kräfta Foto:PrB

Kan det bli hemtrevligt i en stuga på månen? Får vi några kräftor från svenska vatten i år? Måste jag deklarera mina gener för att få ett jobb? Frågor, frågor. Och svar, kanske, på hur mänsklig girighet kan riskera världshälsan.

Mys och muskler på månen

Ett hem på månen -  hur ska det se ut för att inte hemlängtan ska bli för stark? Antingen mycket jordlikt, eller alldeles väldigt olikt vanliga förhållanden; detta är ett av valen som designers och inredare överväger när de funderar över hur en månbas ska möbleras och utrustas. 
Cecilia Hertz är vD på det lilla svenska företaget Umbilical design som fått uppdraget.
Dessutom måste man ha möjlighet till träning så att inte musklerna förtvinar i rymden - hur byggs ett gym i tyngdlöshet? Med svänghjul berättar Hans Berg, ortoped på Danderyds sjukhus

Krassliga kräftor

Varför dör signalkräftorna? De skulle ju klara kräftpest, det var ju orsaken till att de importerades från USA på 60-talet. Kräftodlare och kräftätare hade då ställt önskemålet, eller rentav kravet att de pestsmittade inländska flodkräftorna skulle ersättas med en tåligare art. Det blev signalkräftan, som är immun mot kräftpest, men samtidigt smittbärare. Professor Kenneth Söderhäll är en av landets kräftforskare som tidigt varnade för signalkräftan och dess roll som smittbärare. 
Nu dör även den, och han tror att signalkräftan dukat under p.g.a. ytterligare en infektion som satt ner motståndskraften.

Så vad kan man göra?  Se till att inte sprida smittan ytterligare, men också hitta ett sätt att bli av med den nya infektionen som har blivit så fatal. Kanske skulle man rentav tömma alla svenska vatten på signalkräftor, vänta tills de blivit smittfria och på nytt plantera in flodkräftor, som fortfarande finns.


Generande gener

Måste jag berätta om min ärftliga sjukdom när jag vill teckna en försäkring eller söka jobb? Svaret är sedan länge nej, men generna är hittills bara skyddade av ett virrvarr av förordningar och bestämmelser - nu kommer lagen.

Propositionen har mottagits väl av alla partierna, och dina genhemligheter behöver egentligen aldrig avslöjas utom om du vill teckna en mycket stor livförsäkring.
Det är rimligt tycker genetikprofessor Jan Wahlström, och utredaren Lena Jonsson på Socialdepartementet säger att det är viktigt att definiera en lag, även om utvecklingen sedan springer förbi den - det blir då en ny fråga.

 Två bokrecensioner

Anna Jansson: Främmande fågel, en spänningsroman från Prisma .
Välskriven fiction som beskriver våra tillkortakommanden när den muterade formen av fågelinfluensa plötsligt når Gotland. Fakta känns alldeles korrekta; beskrivningen av pengamygel och medicinsmuggling känns tyvärr också alldeles trovärdiga.

Mike Davis: Ett monster vid vår dörr, fågelinfluensan som ett globalt hot. Efterord av Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar. Översatt av Lars Ohlsson, Karneval förlag.
Davies historiska berättelse om pandemier, och om fågelinfluensan som ännu icke är någon pandemi, är mycket väl underbyggda, tätt skriven, referensrik.
Även här känner man att oron egentligen handlar om människans småtarvliga och illojala uppträdande i en kris. Informationsmörkning och lögner fläckar bilden när man tvingas visa kort.
Davis borde däremot tagit hjälp när det gäller de biologiska delarna av berättelsen - han behärskar inte själv terminologin, och tycks ha fått en snabbkurs av en överambitiös virolog,  det blir obegripligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".