Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärnceller, könshormoner och homosexualitet

Publicerat tisdag 18 april 2006 kl 11.11

Under 1900-talet fanns teorier om att homosexualitet kunde orsakas av uppfostran och inlärning eller den typ av relation man hade till sina föräldrar. Dessa teorier har visat sig ha dåligt stöd i verkligheten.

Däremot finns mycket som talar för att sexuell orientering har ett samband med vissa biologiska faktorer som är verksamma under fosterutvecklingen och när man är ett litet barn. Inte minst spelar könshormoner en viktig roll, både de som den gravida mamman och de som fostret själv producerar. Under viktiga skeden i utvecklingen påverkar könshormonerna hur olika delar av hjärnan utformas.

1991 upptäckte neurobiologen Simon LeVay, att en speciell cellkärna i hjärnans hypotalamus ser ut på ett sätt hos heterosexuella män och på ett annat sätt hos homosexuella män och heterosexuella kvinnor. Simon LeVay som själv är homosexuell kan knappast anklagas för att vara fördomsfull mot homosexuella, men den här typen av forskning har ändå möts med stor skepsis. Farhågor finns för att den ska vara kopplad till negativa värderingar av homosexualitet.

Vetandets Värld den 25 april handlar om biologisk forskning om orsaker till homosexualitet och diskuterar om den påverkar attityder till homosexuella negativt eller positivt. Mikael Landén som själv forskar på transsexualism intervjuas. Transsexualism är ett tillstånd då man upplever sig vara kvinna fastän man har en mans kropp eller tvärtom. Redaktör är Charlotta Sjöstedt.

Den som intresserar sig för människans sexualitet, både den hetero- och den homosexuella kan läsa Simon LeVays bok The Sexual Brain. Mer information om honom själv och hans böcker finns på http://members.aol.com/slevay/

Redaktör Charlotta Sjöstedt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".