Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagen tar bort kärnforskningsförbud

Publicerat torsdag 20 april 2006 kl 07.00
Har forskning som kan göra svensk kärnkraft säkrare stoppats? Forsmarks kärnkraftsverk i Uppland (Foto: PrB)

Idag torsdag väntas riksdagen ta bort den så kallade tankeförbudsparagrafen, som skrevs in i kärntekniklagen 1987, året efter Tjernobylolyckan.

Forskning för att bygga nya reaktorer i Sverige har varit förbjudet sedan paragrafen om förbud på forskning för nya kärnkraftsverk i Sverige skrevs.

Forskning om säkrare kärnkraft kan ha stoppats
Men det har också funnits en uppfattning att all kärnkraftforskning varit förbjuden. Därför kan pengar till forskning om bland annat säkrare kärnkraftsverk ha stoppats.

I Sverige är det förbjudet i lag att bygga nya kärnkraftverk. Varför ska man då ha en paragraf som dessutom förbjuder förberedelser för att bygga ett kärnkraftverk?

– Jag brukar säga skämtsamt att denhär paragrafen gjort oss till kriminella. Vi har ritat nya konstruktioner trots förbudet, säger Waclaw Gudowski, professor i neuronfysik vid Kungliga tekniska högskolan, KTH, i Stockholm.

Svårt att få forskningsanslag
Just att söka forskningssamarbete utomlands har blivit extra viktigt på grund av den här paragrafen enligt Waclaw Gudowski. Den har också gjort det svårare att få pengar till forskning bland annat från Vetenskapsrådet säger han, och den har skrämt bort en del studenter.

Mycket av den forskning som görs på KTH syftar till att göra dagens svenska kärnkraft säkrare och effektivare. Också den forskningen kan ha drabbats av misstolkningar av den här paragrafen.

Det menar inte bara Waclaw Gudowski utan också många politiker och det är därför riksdagen idag väntas rösta bort paragrafen.

– Vi kommer att få ännu mer inströmning av unga studenter och jag hoppas att vi får stora offentliga finansieringsmöjligheter, säger Waclaw Gudowski.

Björn Gunér
bjorn.guner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".