Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Medelhavsmat och goda vänner minskar risken för Alzheimer

Publicerat tisdag 25 april 2006 kl 08.43
Minskar risken för Alzheimer. Foto: PrB.

Medelhavskost skyddar mot Alzheimers sjukdom, enligt en studie som gjorts i New York. Samtidigt visar en annan studie att sociala kontakter håller tillbaka Alzheimersymptom.

I studien i New York ingick 2258 personer som vid studiens början inte hade Alzheimer. De följdes under cirka fyra år och efter den tiden hade 262 av dem utvecklat sjukdomen.

Medelhavskost betyder mycket frukt och grönt, en del fisk och alkohol men bara lite kött och mjölkprodukter. De som åt så hade i studien 40 procent mindre risk att drabbas av Alzheimer än de som låg längst från den kostbeskrivningen.

Även små steg mot Alzheimerkost hade betydelse, konstaterar forskarna vid Columbia Unversity Medical Center.

En annan studie visar samtidigt att sociala kontakter skyddar mot Alzheimersymptom, även om man faktiskt har de typiska Alzheimerplacken i hjärnan. Den studien är gjord vid Rush University Medical Center i Chicago.

Medelhavsmat och släkt och vänner tycks vara det förebyggande receptet alltså.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".