Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mindre bekämpningsmedel i naturen när dator kontrollerar spridningen

Publicerat fredag 19 maj 2006 kl 08.46
Traktorn ska köra runt med en kamera som scannar av växtligheten. Copyright PrB.

Mycket bekämpningsmedel från jordbruket missar sitt mål och hamnar i stället i sjöar och vattendrag. Men nu kan doseringen bli mer träffsäker. Det handlar om en ny svensk bildanalysmetod som inte bara gynnar miljön utan också lantbrukarens plånbok.

- Man gör av med mindre kemikalier. Kemikalier kostar pengar. Det är egentligen bra både för miljön och för lantbrukarens ekonomi, säger Anders Larsolle på Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, i Uppsala, en av de forskare som utvecklar metoden.

I dag besprutas nästan halva åkerarealen i Sverige varje år med ungefär 2000 ton vätska och precisionen är fortfarande så begränsad att endast en del av vätskan når ogräset och grödorna.

Bort med vinden

Resten hamnar på marken eller förs bort med vinden, och bekämpningsmedelsrester påträffas ofta i vattendrag vid jordbruksområden. Det säger Jenny Kreuger, forskare vid institutionen för markvetenskap och miljöanalys på Sveriges lantbruksuniversitet.

- I de undersökningar som vi gör så letar vi efter ett drygt 80-tal olika. Och varje år så är det kanske ungefär hälften av dem här som dyker upp vid ett eller flera tillfällen i våra mätningar. Ibland hittar vi kanske bara ett enstaka bekämpningsmedel i ett vattenprov, ibland kan vi hitta upp till kanske 15 -20 olika medel, säger Jenny Kreuger.

Upp till 90 procents minskning

Det finns beräkningar som visar på att bildanalys kan minska användningen av bekämpningsmedel med hälften, på vissa fält kan minskningen ske med upp till 90 procent beroende på fältets ogräsfördelning.

Den nya metoden går till så att en lantbrukare kör en traktor utrustad med en kamera som skannar av växtligheten på åkern. Och med hjälp av en dator som analyserar bilderna styrs besprutningen så att åkern får rätt mängd bekämpningsmedel.

Än dröjer det dock innan bildanalysmetoden kan komma i bruk.

Sabina Kuuti

sabina.kuuti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".