Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Skydd av hav dröjer

Publicerat torsdag 8 juni 2006 kl 10.37
Fiskebåtarna tar sig allt längre ut.

Arbetet med att skydda världens hav från att förstöras av människan går långsamt. På miljötoppmötet i Rio de Janeiro 1992 enades världens länder om att minst 10 % av haven skulle bli skyddade områden, fram till år 2012. Men det målet ser världen ut att missa med över 50 år, hävdar Världsnaturfonden.

Världshaven är under större press än någonsin tidigare. Rovfiske, sjöfart, olje- och gasutvinning och förstörelse av korallrev är bara några av hoten. Konsekvenserna är att hela livsmiljöer och arter, som vår egen östersjötorsk, riskerar att helt försvinna.

Åsa Andersson, marinbiolog på Världsnaturfonden: Situationen för världshaven är ju väldigt allvarlig, men utgör också allvarliga hot för oss som människor. Det kan minska möjligheterna för oss att långsiktigt kunna nyttja havet och få tillgång till de naturresurser som vi behöver.

Därför togs beslutet vid FNs miljötoppmöte i Rio 1992 om att skapa ett nätverk av skyddade marina områden - för att bevara den biologiska mångfalden och rädda naturresurser för kommande generationer.

Men hittills har arbetet gått trögt. Mindre än en procent av haven är skyddade. Och med dagens fart skulle målet att skydda minst 10 procent inte uppnås förrän år 2069, enligt Världsnaturfonden, som nu kräver att världens länder nu ökar takten.

- För det som finns under ytan, det vi inte ser, det är också lätt att bortse ifrån. Så det behövs verkligen ett ökad skydd för de havsområden som ligger längre ut till havs. Och även ett konkret skydd för arter och livsmiljöer under ytan och inte bara arter på öar, skär, fåglar och det som vi ser ovan ytan, säger marinbiolog Åsa Andersson.

I Sverige är 4,4 % av haven skyddade områden, att jämföra med de nästan 13 % på land, som är naturskyddade områden.

Reporter: Marie-Louise Kristola

marie-louise.kristola@sr.se

Världshavens dag inträffar idag den 8 juni och inrättades i samband med FN mötet i RIO 1992

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".