Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Järnvägen 150 år, del 4: Hela folkets järnväg

Publicerat torsdag 17 augusti 2006 kl 15.22
Kungen kör Förstlingen, Sveriges första ånglok, vid 150 årsjubiléet

När allt fler privata småbanor förstatligades på 1930- och 40-talen, började man tala om ”hela folkets järnväg”. Det var en reklamslogan för SJ, som fick i uppgift att sörja för det mesta av järnvägs- och busstrafiken på nationell nivå. Vem minns inte ”Kommunickan”, landets alla tidtabeller, som speglade samtliga resmöjligheter i landet.

I själva verket fick SJ ett monopol, med det goda syftet att garantera folket kommunikationer var man än bodde. Men den förda trafikpolitiken skulle snart visa sig föra till stora ekonomiska problem. Bil och flyg började konkurrera med tåget. De små bibanorna till stamnätet blev olönsamma. Nedläggningarna satte igång redan efter andra världskriget, och den som läste Sveriges Kommunikationer kunde se tabell efter tabell försvinna. Affärsbanor skulle vara lönsamma, ersättningsbanor drevs vidare av sociala skäl.

Invigningen av inlandsbanan 1937 var kulmen på järnvägens storhetstid på 1900-talet. Men den ledde inte till att Norrland utvecklades som region, vilket det var tänkt. I våra dagar sluts cirkeln. Nu byggs nya järnvägar igen, t.ex Botniabanan, med ny snabbtågsteknik, och tron på järnvägen - i energibesparingens tid - har ökat påtagligt. Järnvägen har fått en renässans.

”Hela folkets järnväg” är en repris av det fjärde och sista programmet i Vetandes Världs serie ”Järnvägen 150 år”, ett jubileum som  firas landet runt med utställningar och museitåg.

Per Gustafsson
per.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".