Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Runda saltkristaller ger klibbfritt salt

Publicerat måndag 19 juni 2006 kl 08.06

Sitter du just nu och har svårt att få ut saltet på frukostäggen för att det klumpat sig i saltströaren? Ditt problem kan vara lika löst som ägget - för nu har forskare i Indien hittat en process för att på ett enkelt sätt få fram nästan runda saltkristaller.

I vanliga fall är saltkristallerna kubiska och den formen gör att dom lätt klibbar ihop, särskilt om det är fuktigt. Men genom att tillsätta aminosyran glycin i en saltlösning, så kan man få fram 12-sidiga kristaller, som har svårare att fastna i varandra.

Doktor Gosh som forskar på Central Salt and Marine Chemicals Research Institute i Bhavnagar i Indien har nu hittat en process för att göra just det här i industriell skala och, säger han, saltet smakar likadant oavsett kristallernas form.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".