Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hiroshimas arkiv ger nytt ljus på strålning

Publicerat onsdag 21 juni 2006 kl 10.25
Hiroshima efter bomben. 86 000 invånare överlevde. Nu har de hjälpt forskare till ny kunskap om strålning. Copyright PrB.

En ny mycket omfattande studie av invånarna som överlevde Hiroshima kastar nytt ljus över strålningens påverkan på cancer hos människor. Det är en tysk studie som visar att neutronstrålning - tvärtemot vad man tidigare trott - är farligare än gammastrålningen. Det här kan komma att leda till förändringar när det gäller vårt framtida strålskydd.

Den 6 augusti 1945 släpps den första atombomben över Hiroshima. En kraftig eldstorm lämnar efter sig avtryck av människor som bränts fast mot väggarna. Sen kommer det radioaktiva regnet.

De som överlevde blev kända som ”Hikabusha”. De utsattes för höga halter av en kombination av gamma- och neutronstrålning. Många dog inom några månader och andra kom med åren att utveckla leukemi och andra cancerformer på grund av strålningen.

Ironiskt nog är Hiroshima idag vår bästa källa till hur strålning påverkar människor. Att utvärdera strålningseffekterna har blivit en hel industri. 86 000 överlevde och finns i ett register tillsammans med uppgifter om var de befann sig denna morgon. Det är ett unikt material för forskare som vill studera sambandet mellan strålning och cancer.

Nu har en tysk forskargrupp ledd av Werner Rühm räknat på hur strålningen spreds den där augustimorgonen för mer än 50 år sen. Rühm och hans kollegor har studerat hur varje person varit placerad, om de varit vända mot eller bort från explosionen, hur husen var placerade och på detta sätt kunna följa strålningens väg mellan husen, hur den ändrat riktning och slutligen träffat invånarna.

Resultatet vänder upp och ned på hur vi tidigare bedömt riskerna för olika typer av strålning. Hittills har man trott att gammastrålningen är den farligare formen, dvs den strålning som återfinns på våra sjukhus och som används vid röntgen. Men Werner Rühm menar att vi måste omvärdera detta. Istället är det neutronstrålningen som givit upphov till den större delen av cancerskadorna.

Enligt Ruhm är strålningen från neutronerna upp till 50 gånger farligare än gammastrålningen.

Slutresultatet var oväntat och kommer sannolikt att påverka framtida strålskydd. Men så stor praktisk betydelse för de flesta människor har inte de nya rönen. Till skillnad från gammastrålningen är det betydligt ovanligare med neutronstrålning i mänskliga sammanhang.

Den neutronstrålning som normalt träffar oss människor kommer nästan uteslutande från rymden och mest får vi därför i oss när vi flyger. Men även om neutronstrålningen är farligare än man trott så ligger nog också flygpersonal långt under skadliga doser, enligt Werner Rühm.

Martin Wicklin

martin.wicklin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".