Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mirakel i Lourdes granskas

Publicerat fredag 23 juni 2006 kl 09.00
Många drömmer om mirakel. Foto: Prb.

Nu under sommaren vallfärdar miljontals människor från hela världen till kristenhetens största pilgrimsort. Lourdes i sydfrankrike. Många är sjuka och hoppas på ett mirakel. Men modern diagnostik och terapi sätter käppar i hjulen, och gör det allt svårare att enas om vad som utgör ett mirakel; det vill säga ett icke medicinskt förklarbart tillfrisknande.

Årligen anmäler sig ett 50-tal individer till Lourdes Internationella Medicinska Kommitté, den organisation som granskar de individer som tror sig ha blivit mirakulöst botade.

Samliga hävdar att de mirakulöst botats från sina sjukdomar efter att ha badat i vatten från den underjordiska källa, som sägs sprungit fram på den plats där Jungfru Maria uppenbarade sig 1858.

Men enligt Lourdes Medicinska Kommitte, har i princip alla tillfrisknaden rent medicinska förklaringar. Av de totalt 7 000 ärenden, som genom åren granskats av Kommittéen, har enbart 68 fall ansetts vara icke medicinskt förklarbara. Den överväldigande majoriteten av dessa - hela 63 stycken - inträffade före 1975. Sedan dess har modern diagnostik och behandling genomgått en revolutionär utveckling.

Ett tydligt exempel på den snabbt växande spänningen mellan tro och vetenskap, är fallet med den man som efter ett bad ansåg sig botad från mutipel-skleros.

Efter att ha granskat fallet röstade Kommittén ner honom, men katolska kyrkans präster gjorde tvärtom. Gick emot sin egen Medicinska Kommitte och förklarade mannen för mirakulöst botad.

Betyder det här att modern vetenskap håller på att avskaffa mirakel, frågar jag Dr Denis Daley. Ja, svarar han. Det kommer i alla fall att bli allt svårare att vara säker, säger Denis Daley, medlem i Lourdes internationella medicinska kommitté.

Reporter: Staffan Forssell.

staffan.forssell@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".