Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Afrikas pygméer sjunger inte längre

Publicerat tisdag 27 juni 2006 kl 08.25

I Afrika har många ursprungsfolk hamnat i en gråzon mellan traditionell och modern livsstil. Alltfler blir allt sjukare som en följd av diskriminering och minskat inflytande.

(Vi hör ljudet av en traditionell sång i bakgrunden)

Den här traditionella sången som framförs av Babenzelepygméer i Kongo har bla använts som en sorts debriefing - för att åstadkomma avspänning och skapa harmoni mellan medlemmarna i gruppen och med skogen de lever i. Men nu riskerar sången, liksom pygméernas traditionella kultur att försvinna. Pygméerna är en av Afrikas många urbefolkningar som blir allt sjukare. I en artikel i den brittiska medicintidskriften the Lancet publiceras en genomgång av den afrikanska urbefolkningens hälsa. Och resultaten är nedslående. Av Afrikas drygt 900 miljoner invånare räknas omkring 14 miljoner som ursprungsbefolkning. Det är nomader, samlare och jägarfolk som blivit de största förlorarna i det postkoloniala Afrika, då de fått ge upp land och naturresurser till majoritetsbefolkningarna. Så länge tex pygméerna lever i skogen är de i regel friskare än sina jordbrukande grannar. Men när de tvingas lämna sitt ursprung, på grund av tex skogsavverkning, blir rollerna omvända. Pygméerna riskerar i mycket högre grad att drabbas av undernäring, infektionssjukdomar, parasiter och hiv. Anledningen är, förutom förlusten av skogen där de har sitt eget naturapotek, att de också diskrimineras och får dålig tillgång till modern sjukvård. Ursprungsbefolkningarna är oftare än andra grupper beroende av medicinsk hjälp från missionärer och frivilligorganisationer, konstaterar författarna och slutar med en uppmaning om att stärka urinvånarnas status så att de får större inflytande i samhället och möjlighet att ta tillbaka makten över sina egna liv.

Marie-Louise Kristola

marie-louise.kristola@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".