Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fosfatförbud kritiseras av Naturvårdsverket

Publicerat torsdag 13 juli 2006 kl 08.55
Fosfater i tvättmedel ska förbjudas för att rädda Östersjön, men Naturvårdsverket är kritisk. Foto: Pontus Lundahl, copyright PrB.

Regeringens förslag att förbjuda fosfatinnehållande tvätt-och diskmedel möts nu av förvåning och kritik från Naturvårdsverkets generaldirektör Lars Erik Liljelund.

I juni presenterade Naturvårdsverket en rapport om övergödningen i Östersjön från en expertkommitté där verket drog slutsatsen att man skulle behålla fosfathaltiga tvärrmedel där avloppen är anslutna till välfungerande reningsverk och i stället inrikta sig på att lösa det riktigt stora problemet med de icke anslutna avloppen, ca en miljon.
- I dagsläget ser vi svårigheter att införa ett generellt fosforförbud just därför att funktionaliteten på avloppsreningsverken blir sämre. Zeoliterna som används i de länder där man har förbud mot fosforinnehåll i diskmedel och tvättmedel, de orsakar så vitt vi vet problem för reningsverken.

De kommunala reningsverken, som tar hand om 90% av allt avloppsvatten, har sedan 70-talet byggts ut för att få bort bland annat fosfater, alltså fosfor ur avloppsvatten. Och de kan alltså skadas av de ersättningsmedel som man måste lägga till rengöringsmedlen om man tar bort fosfor. Men nu får kemikalieinspektionen idag som uppgift av regeringen att formulera ett fosfatförbud som ska träda i kraft nästa år.

Miljöminister Lena Sommestad säger att detta beror på att regeringen dragit andra slutsaster.
- Vi har nu fått rapport om att fosforproblemen i Östersjön är betydligt värre än vad vi tidigare sett. En expertgrupp har arbetat med det här under hela året och också gett rådet att förbjuda fosfater i tvättmedel.

Men Naturvårdsverket tycker ju att det är bättre att säga till de hushåll som inte är anslutna till reningsverket att just de inte ska använda tvättmedel med fosfor.
- Det är ett alternativ. Vi gör inte samma bedöming, vi menar att reningsverken bör kunna hantera även fosfatfria tvättmedel.

Lars Erik Liljelund på Naturvårdsverket hoppas trots allt att det ska ske ett samarbete.
- Jag utgår ifrån att kemikalieinspektionens arbete sker i samråd med oss.

Ann-Louise Martin

ann.martin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".