Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svårt få tillgång till svenska forskningsresultat

Publicerat tisdag 8 augusti 2006 kl 09.46

Runt tjugofem miljarder kronor av svenska skattemedel satsas varje år på forskning. Ändå är det bara var tjugonde person som enkelt och gratis kan ta del av de resultat som forskarna kommer fram till. Det här systemet får utstå allt mer kritik, och många länder bestämmer sig nu för att helt öppna upp systemen.

Det är dyrt att ta del av den senaste forskningen. Så dyrt att bara universiteten har råd med det, och är du inte studerande eller anställd vid ett universitet så kan det både kosta pengar och vara krångligt att ta reda på vad den senaste forskningen säger om miljö, medicin eller ekonomi. Detta går emot principen om det öppna och demokratiska samhället säger allt fler kritiker, och därför vinner nu begreppet Open Access allt större mark.

Open Access, eller fri tillgång, innebär att framförallt statligt finansierad forskning ska publiceras på Internet så att alla kan ta del av den.

Håkan Billig, docent vid Vetenskapsrådet, är en av dem som driver den här frågan i Sverige.

– Vi har fått ett förtroende att genomföra den här forskningen på skattepengar, då ska vi också kunna visa vad det är vi gör. Det tycker jag är det grundläggande.

Internationellt är den här debatten i full gång. I en EU-rapport som kom i våras rekommenderar utredarna att inga forskningspengar ska delas ut utan att det samtidigt ställs krav på att resultaten presenteras öppet på Internet. I USA diskuteras frågan nu i kongressen och i England har stora forskningsfinansiärer redan bestämt sig för att kräva fri publicering av resultaten.

I Sverige planerar nu Vetenskapsrådet att följa deras exempel. Håkan Billig menar att det finns många grupper i samhället som kommer att vinna på om forskningsresultat presenteras öppet, och universiteten kommer att få ta sin kunskapsspridande uppgift på större allvar.

– Det ställer ju extra krav om man ska göra det öppet så måste man också på något sätt skapa någon form av begriplighet i det hela. Det kommer att ställa större krav på universiteten att förklara vad det är de gör, säger Håkan Billig, docent på Vetenskapsrådet.

Reporter: Ingrid Stenberg
ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".