Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Bakterier gör flamskyddsmedel giftigare

Publicerat tisdag 15 augusti 2006 kl 07.41
Bromerade flamskyddsmedel är vanligast i elektronik

Amerikanska forskare har hittat bakterier som i naturen bryter ner sådana bromerade flamskyddsmedel som man trott varit relativt oskadliga till mer giftiga sorter som är förbjudna på flera håll i världen.

Bromerade flamskyddsmedel används bland annat för att brandskydda en stor del av all elektronik vi har runt omkring oss, och vissa sorter har visat sig ha likheter med miljögifter som DDT och PCB. Nu har en grupp amerikanska forskare hittat bakterier som bryter ner ett bromerat flamskyddsmedel som ansetts relativt ofarligt, till lågbromerade varianter som är mer skadliga och som redan förbjudits inom EU.

Egentligen letade forskargruppen på Kaliforniens Universitet i Berkeley efter mikroorganismer som kunde bryta ner miljögifter till mindre giftiga ämnen - inte tvärtom. Det här är första gången man tydligt identifierat bakteriestammar som kan bryta ner det högbromerade flamskyddsmedlet deka-BDE till dom betydligt skadligare okta- och penta-BDE som har färre bromatomer. De lagras i kroppen och kan ge beteendestörningar och fosterskador.

Bromerade flamskyddsmedel som kommer ut i miljön finns i höga koncentrationer i sediment och rötslam, så nedbrytningen som mikroorganismerna i jord och havsbottnar står för är intressant - och oroande. Åke Bergman, professor i miljökemi vid Stockholms Universitet tror att det finns många bakteriearter som kommer att klara av den här skadliga nedbrytningen eftersom deka-BDE är väldigt instabil.

Inom några veckor tas beslut om att införa ett nationellt förbud mot deka-BDE. Det kommer inte att gälla importerad elektronik, där en stor del av produkterna är flamskyddade mest just deka-BDE. Så det kommer att dröja innan vi är av med dom bromerade flamskyddsmedlen:
- PCB har vi kämpat med i 40 år och gör man inget kraftfullt mot BDE så kan det bli ett problem som är värre än PCB-problemet, säger Åke Bergman.

Reporter: Johan Thorstenson
johan.thorstenson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".