Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kirurger utan läkarutbildning lösningen

Publicerat måndag 21 augusti 2006 kl 08.32
Kirurger bristvara i fattiga länder. Foto: PrB

I många fattiga länder råder en akut brist på läkare - inte minst kirurger. Nu tar Karolinska institutet i Solna ett ovanligt intitaitv. Man ska nämligen utbilda personer som saknar läkarutbildning till att bli kirurger.

– Man räknar med att en miljon hälsoarbetare saknas i Afrika idag på grund av utflyttning och sjukdomar som hiv och aids och risken är ju att situationen blir än värre, säger Staffan Bergström, professor på Karolinska Institutet.

Det kallas för Brain Drain - det faktum att fattiga länder dammsugs på sina välutbildade läkare och specialister. Strömmen går från Malawi, Etipoien och Mocambique till EU, Kanada och USA. Det finns till exempel idag fler läkare från Ghana verksamma i USA än hemma i Ghana. Världshälsoorganisationen, WHO, räknar med att så många som en fjärdedel av alla läkare i vissa västländer är utbildade i u-länder.

Det här har blivit ett stort hälsoproblem i Afrika, eftersom kostnaden för att utbilda en läkare uppgår till flera miljoner kronor. Men också för att det i stora områden på landsbygden helt saknas läkare som kan utföra kirurgiska ingrepp. Därför har Karolinska instituet med professor Staffan Bergström i spetsen bjudit in till den första avancerade kursen i världen för kirurger utan läkarutbildning. Tanken är att hälsoarbetare, till exempel barnmorskor med några års erfarenhet ska lära sig att utföra kirurgiska ingrepp som kejsarsnitt på mödrar som riskerar att dö i samband med förlossningar.

Förhoppningen är att det här ska lösa den akuta bristen på läkare i Afrika. Kostnaden för att utbilda dessa är bara en dryg tredjedel av vad en riktig läkare skulle ha kostat.

– Det är en väldig skillnad och vi har kunnat visa att tusen kejsarsnitt gjorda av specialister och tusen gjorda av icke-läkare har exakt samma utfall. Båda grupperna visade sig vara lika duktiga på hantverket, säger Staffan Bergström.

Men frågan är förstås om inte det här bara är ett sätt att befästa problematiken. Vi lockar hit deras bästa läkare och ger dem snabblösningen?

– Det är svårt att säga. Vi vet ju inte om det här är en parentes i historien för att komma ifatt, säger Staffan Bergström.

Martin Wicklin
vet@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".