Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-08-25

Publicerat måndag 28 augusti 2006 kl 10.09
1 av 5
Ramses II nästan framme vid sin nya plats utanför Kairo. Foto: PrB.
2 av 5
Fram till i torsdags natt stod Ramses II-statyn utanför järnvägsstationen i Kairo. Foto: PrB.
3 av 5
Var fick fågeln de här fästingarna? I Atlanten eller i Östersjön? Foto: Jonas Bonnedahl
4 av 5
Pluto hamnar utanför planetparaplyet, konstaterar Jocelyne Bell-Burnell, astronom från Cambridge University, under astronomernas internationella möte där hon försökte åskådliggöra för också en lekmannapublik vad diskussionen handlade om. Foto: PrB.
5 av 5
Modernare än WC, på sätt och vis. Sparar vatten och behåller näringen. Foto: PrB.

En tre tusen år gammal staty flyttade genom Kairo under svensk övervakning, Världsvattenveckan pekar på lösningar på världens vattenproblem, sillgrisslor växelbor i Atlanten och Östersjön till forskarnas förvåning vilket innebär en hittills okänd möjlig smittväg för fågelinfluensan, Plutos öde är beseglat - eller är sista ordet inte sagt?

Natten mellan torsdag och fredag flyttades en tolv meter hög staty av farao Ramses II flera mil genom Kairo. Den har stått framför järnvägsstationen men har nu fått en ny plats utanför stan, där ett nytt muséum kommer att stå klart om några år.

Utmaningen var att se till att statyn inte vibrerade sönder på vägen. Ljud- och vibrationsforskare från Kairo och från Tekniska Högskolan i Stockholm fanns med för att mäta vibrationerna längs vägen, så att den gamle faraon inte skulle skadas.

Med några kilometer i timmen rörde sig ekipaget genom stan - faraostatyn upphängd mellan två trailers och med en mängd följebilar. Tiotusentals Kairobor kom ut på gatorna för att följa färden.

Vid elvatiden på fredagmorgonen var statyn framme vid sin nya plats, och kort därefter talade vi på telefon med Hans Bodén från Tekniska Högskolan i Stockholm, en av dem som haft till uppgift att övervaka transporten.

- Allt gick bra, trots att vi inte kunde använda den trådlösa överföringen av mätresultat från givarna på statyn till apparatuern i en buss bakom. Det blev för långt emellan. Så vi har haft en kille som promenerat med statyn och läst på displayen på ställningen istället, berättar han.

- Vi fick inga larm om för mycket vibrationer, så det hela gick utan problem, säger Hans Bodén strax innan han går och lägger sig efter ett dygns vaka i farao Ramses II:s tjänst.

Grisslor flyttar smittor mellan haven

På ön Bonden utanför Umeå hittades härom veckan en engelsk sillgrissla. Hittills har man trott att de grupper av alkfåglar, dit bla sillgrissla och tordmule hör, som finns i Atlanten respektive i Östersjön, inte träffade på varann utan höll sig till var sitt hav. Men för några veckor sen hittade man alltså på ön Bonden en sillgrissla med engelsk ringmärkning så tydligen finns det kontakt mellan fåglarna i de två haven.

Det är inte bara ornitologiskt intressant utan betyder att de kan sprida smittor av olika slag mellan områdena. Här finns en möjlig spridningsväg för till exempel fågelinfluensan som man inte hade räknat med.

Björn Olsen är ornitolog och professor i infektionssjukdomar på Högskolan i Kalmar, och forskar just om djurburna sjukdomar som smittar människor. Hans forskargrupp analyserar just nu prover från den engelska sillgrisslan som återfanns i Östersjön och hoppas att kunna avgöra om den bär på fågelinfluensavirus.

Hittills har man inte hittat den variant av fågelinfluensa som smittar människor hos de här fåglarna, men däremot en närbesläktad variant som enbart smittar fåglar.

Världsvattenveckan

Världsvattenveckan i Stockholm samlade 1500 vattenforskare som dryftade problemen kring världens vattenförsörjning, i första hand under de kommande 20-30 åren.

Johan Rockström vid Stockholm Environment Institute pekar bland annat på nödvändigheten av att spara vatten i jurdbruket - inte genom att snåla på det utan genom att se till att det håller sig kvar i växtzonen.

Vi behöver också sluta kretsloppet med våra egna fekalier, enligt en rapport vid konferensen: En människa producerar ungefär lika mycket näringsämnen som det behövs för att föda henne. Så det är dags att sluta spola bort de näringsämnena i vattentoaletter, med vatten som sedan behöver renas för att kunna användas igen. Istället ska näringen tillbaka in i systemet och vattnet användas.

Det här är en lösning inte bara för utvecklingsländer, det måste genomföras också i i-länderna säger vattenrådgivaren Ingvar Andersson på SIDA.

- Det finns sådana här lösningar i Uppsala och Norrköping bland annat. Och man kan tala om det här som rymdteknologi för det är vad det är. Det är det här man använder när man planerar sina marsmissioner idag.

Pluto är ingen planet längre

Pluto är ingen planet, det beslutade internationella astronomiska unionen vid ett möte i Prag torsdag denna vecka.

För att en himlakropp kring vår sol ska räknas som planet ska den dels kretsa runt solen - det gör ju Pluto för all del - men sen ska den också vara så stor att dess egen gravitation gör att den blir ungefär rund och att den dominerar sin omgivning, småobjekt i närheten antingen sugs in eller stöts bort av den.

Och med den definitionen har vi åtta planeter - raden slutar med Neptunus. Pluto är en dvärgplanet tillsammans med två andra rätt så nyupptäckta himlakroppar och i den kategorin kan det snart komma att finnas tio till. Eller så.

Dags att tänka nytt alltså och läroböckerna får skrivas om men i väntan på det, vad händer nu? Vad gör alla lärare till exempel som ska lära ut det här nya plötsligt?

Vi ringde till en som fick pedagogiskt pris av Kungliga Vetenskapsakademin i våras - fysikläraren Erik Ordell på Sätilaskolan - hur börjar du lektionen på måndag? ?

- Jag får väl tända ett ljus kanske, eftersom jag tillhör tolvplanetsskolan... Jag har låtit alla mina elever skriva för och emot systemen. De flesta av dem hade önskat att det blev tolv planeter, alltså att det andra förslaget vunnit.

Men tro inte att det nya beslutet sväljs av alla - det kommer protester från olika håll, NASA t ex. Det är ovetenskapligt, luddigt - glåporden haglar över de 424 astronomer som röstade bort Pluto. De var 2700 från början på mötet, men alla kunde inte stanna så länge.

Och protesterna yttrar sig på olika nivåer - nu köper man bildekaler över nätet med texten ”tuta om Pluto fortfarande är en planet”.

 Vem vet?

Vi fortsätter vår tävling, vår rundvandring i Tekniska museets magasin där vi hittar konstiga saker i sällskap med intendenten Nils Olander.

Förra veckan handlade det om en sorts keramikbytta där man hällde ättika i botten och la metalltrådar på falser ovanför, och bäddade ner alltihop varmt och syrefritt i hästgödsel - när man packade upp byttan igen hade metallen förändrats till ett vitt pulver med högt bruksvärde - vilket?

Det hade blivit blyvitt, en giftig blyförening som genom tiderna använts som bas för färgframställning, av vit färg alltså. Väldigt praktisk, inget mögel i ytor som bemålades med detta giftiga, men som sagt också orsak till elände. Blyvitt alltså, och det svarade Stefan Karlsson i Skövde som klargör hur pigmentet BLYVITT, dvs blykarbonat, bildas då blyacetat (som bildas med ättikan) reagerar med koldioxid (från hästdyngan). Grattis, belöning kommer på posten.

Den här gången är det en annan grej Ann-Louise Martin och Lena Nordlund har letat fram. Något som Nils Olander, intendent på muséet, inte fick hålla i utan vantar. En svensktillverkad smart grej som spred sig som en löpeld över världen, i original eller som piratkopior.

Vet du vad vi talade om? Skicka ditt svar till vem.vet@sr.se eller Vem vet?, Box 1552, 751 45 UPPSALA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".