Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-09-01

Publicerat fredag 1 september 2006 kl 14.20
1 av 4
Kaka söker maka. Foto: PrB.
2 av 4
Alternativ användning för uppstoppade djur...? Foto: PrB.
3 av 4
Det nya hiv-vaccinet trycks in med en spruta utan nål. Foto: PrB.
4 av 4
Hur finna någon man vet att man vill hålla fast vid - och i - hela livet? Foto: PrB

Nätdejtingsajter förmedlar kontakt på vetenskaplig grund, DNA-vaccin mot HIV ger lovande resultat, Naturvårdsverket plockar bort uppstoppade djur från sina utställningar och vår tävling, Vem vet?, rullar vidare.

Vetenskapligt sökande efter kärlek på nätet

En del sajter för nätdejting säger sig använda vetenskapliga metoder för att para ihop människor. Den amerikanska sajten chemistry.com får man till exempel göra ett test som ska visa vilka nivåer av olika hormoner man har, så att man kan indelas i en av fyra personlighetskategorier som sajtens grundare, Helene Fisher i New York, har skapat: Byggaren, äventyraren, förhandlaren och direktören. Testresultatet ska ange hur stor del av de olika personlighetstyperna man har i sig. Med detta som vägledning ska man sedan kunna hitta en passande partner.

Dr Helene Fischer är antropolog och använder data från sajten i sin forskning. Hon är en erfaren och ansedd forskare säger Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs Universitet som själv intresserat sig vetenskapligt för hur vi finner varann i kärlek.

Lovande DNA-vaccin mot HIV

Svenska forskare presenterade i veckan lovande försök med ett DNA-vaccin mot HIV. Det är en liten Fas 1-studie, alltså en första prövning på människor som ska säkerställa att vaccinet inte har biverkningar. 38 personer har fått vaccinet och av dem har 90 procent fått ett immunsvar, det vill säga de har utvecklat antikroppar mot HIV. Men det är inte samma sak som att de har ett skydd mot viruset. Det vet man ännu inte om vaccinet ger.

Stopp för uppstoppade djur

Naturvårdsverket har beslutat att uppstoppade djur inte ska finnas på landets Naturum, besökscentra som ska inspirera till möten med naturen. Synd, tycker bland andra Per Eriksson på Naturhistoriska Riksmuséet:

– Äktheten är viktig. Det har ett stort värde att kunna komma fåglar och djur inpå livet, som annars bara fladdrar förbi.

Men Anders Bergqvist på Naturvårdsverket tycker att modeller och bilder fungerar lika bra.

– Det finns en ganska omfattande illegal handel med uppstoppade djur och om vi visar att man i utställningar kan ha annat, till exempel modeller och eller teckningar, främjar inte vi det här med att man ska ha uppstoppade djur hemma. Det kanske kan dämpa den illegala handeln med uppstoppade djur, hoppas han.

Vem vet?

Svaret på förra veckans fråga: Primus, som i Primuskök. Rätt svar fick vi från Bengt Nilsson i Trångsund.
Den här veckan presenterar vi i programmet ett nytt fynd ur tekniska muséets lager. Kan du lista ut vad det är så skicka ditt svar till Vem vet, Box 1552, 751 45 UPPSALA eller vem.vet@sr.se .

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".