Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre utrotade fåglar sista hundra åren

Publicerat onsdag 6 september 2006 kl 06.49

Först om alla växt- och djurarter som trots olika räddningsförsök runt om i världen för att rädda den biologiska mångfalden för alltid försvinner från jordens yta. Men nu visar en brittisk studie att våra försök att rädda arter från utrotning kan ha effekt.

Enligt World Conservation Union:s röda lista av hotade arter har 135 fågelarter försvunnit sedan år 1500. Och utrotningstakten av fåglar har stigit stadigt varje sekel fram till år 1900. Men under de senaste hundra åren utplånades något färre fågelarter.

Färre fågelarter utrotades under 1900-talet
Och nu visar en ny studie att det finns hopp. Färre fågelarter har utrotats tack vare projekt för att rädda den biologiska mångfalden och hade inte insatserna gjorts hade ytterligare 31 arter försvunnit.

Men det finns reservationer. Det är svårt att avgöra hur många arter som verkligen försvunnit eftersom forskare kontinuerligt upptäcker nya sorter. Det sker exempelvis när fåglar DNA- testas. Då kan det visa sig att fåglar som man tidigare trott var av samma art tillhör olika sorter och en ny art blir känd.

Kan vara en tillfällig förbättring
Och trots att färre fågelarter nu utrotas än tidigare, enligt den nya studien, så ser fågelexperten Lars-Åke Janzon från Naturhistoriska riksmuseet inte ljust på framtiden.

– Rent generellt ser det inte ljust ut. Konkurrensen mellan människor och djur och natur ökar hela tiden, och det är inte människan som stryker på foten.

Just nu visar World Conservation Union:s röda lista av hotade arter att över 1200 fågelarter är utrotningshotade i världen. 

Källa: Science nätupplaga

Sabina Kuutti
sabina.kuutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".