Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Burfångade kräftor bäst för miljön

Publicerat fredag 8 september 2006 kl 07.39
Gott, men välj burfångade havskräftor om du bryr dig om miljön.

Än är det inte försent för en kräftskiva. Och om du vill vara rädd om miljön ska du ha burfångade havskräftor på bordet. I jämförelse med att tråla efter kräftor sliter burfångningen nämligen mindre på havsbotten, ger lägre dieselförbrukning och ger bara en sjättedel så mycket bifångst som måste kastas överbord.

Det visar en så kallad livscykelstudie från Institutet för Livsmedel och Bioteknik, där man tittat på hur hela produktionen påverkar miljön. Från själva fisket, fiskeauktionen, kokning, kylning, båtbottenfärg, is, förpackningar - ja, hela vägen fram till kräftskivan.

Ungefär 20 procent av västkustkräftorna är burfångade och de är lätta att känna igen.
– Eftersom de inte trålat runt i flera timmar är kvalitén mycket högre, precis som priset, säger Friedrike Ziegler som gjort studien.

Källa: www.sik.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".