Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-09-08

Publicerat måndag 11 september 2006 kl 14.11
1 av 5
Al Gore i filmen An Inconvenient Truth. Foto: UIP (United internationel pictures)
2 av 5
Miljövänligt flamskydd. Foto: PrB
3 av 5
Anders Moberg vid väderstationen på Observatoriekullen i Stockholm.
4 av 5
Fågel, fisk eller mittemellan? Var molnen uppträder är SMHI:s klimatmodell inte så bra på att spå, visar en avstämning mot satellitdata. Foto: PrB.
5 av 5
Temperaturkurvan i Observatoriemuséet, Stockholm. Foto: Jonas Förare.

Morfar svetsaren med sin gamla visdom ledde forskaren på rätt spår till ett miljövänligt flamskyddsmedel. Och mycket klimat handlar det om denna vecka: Al Gores film recenserad ur ett vetenskapligt perspektiv. Och nu jämför meteorologerna sina modeller med verkligheten för att se hur bra de stämmer. Och så fyller världens längsta temperaturkurva år.

Morfar ledde forskaren på rätt spår

Det började med spilld äppelcider, berättar forskaren Mats Nilsson. Det var så han kom på det miljövänliga flamskyddsmedlet MHE som bygger på fruktsalter. Vi har rapporterat en hel del om hälso- och miljöeffekterna hos bland annat dom bromerade flamskyddsmedel som vi har omkring oss och det verkar tydligt att ett alternativ vore önskvärt. Och är företaget Deflamo på väg mot marknaden i större skala.

Al Gore i vetenskapligt underbyggd storfilm

Den senaste veckan har det varit mycket uppmärksamhet kring Al Gore, han som fick se sig besegrad på mållinjen av George Bush i kapplöpningen om USA:s presidentpost år 2000.
Sen dess har Al Gore ägnat sig åt att upplysa världens befolkning om vilket hot vi står inför om vi inte gör något åt växthuseffekten. Jonas Edlund har sett filmen En obekväm sanning som har premiär ikväll.

Världens äldsta temperaturkurva

Temperaturmätningarna i Observatorielunden i Stockholm fyller 250 år i år. Det gör dem till en av världens allra längsta temperaturserier. Termometrarna har suttit på olika ställen genom åren men bara med något tiotal meters mellanrum mellan platserna, vilket gör serien obruten. Jubiléet firas med en dag för allmänheten lördag denna vecka. Anders Moberg, naturgeograf vid Stockholms universitet, har undersökt vad de små förflyttningar av termometern som gjorts under de här 250 åren kan betyda för mätresultaten.

Vem vet

Förra veckans svar i tävlingen ”Vem vet” var toalettstol. Vinnare av veckans bokcheck är Kerstin Svensson i Katrineholm. Grattis!

Hur bra stämmer klimatmodellerna?

Att göra klimatmodeller som förutspår framtiden är inte något lätt arbete, men forskarna utvärderar ständigt sina modeller. Nyligen har SMHIs modell över klimatet i Skandinavien granskats vad gäller just molnbildningen. Det är den modell som säger att  det under de närmsta hundra åren kommer att bli ett par grader varmare här i Skandinavien och framförallt att vintrarna kommer att bli mildare och nederbörden kommer att öka. 
Karl-Göran Karlsson, forskare på SMHI, berättar varför just molnens dynamik är så viktig i klimatmodellerna. Det beror på deras dubbla förmåga att både stoppa solljus från att komma in på jorden och att kapsla in värme. Eftersom klimatmodellerna handlar mycket om att beräkna just balansen mellan inkommande och utgående solstrålar är det avgörande att man förstår hur de beter sig.

Kommentar till ett inslag om uppstoppade djur

Vi har fått in en kommentar från länsstyrelsen i Dalarna om ett inslag i förra veckans program. I programmet förekom en uppgift att Naturum Dalarna, som till nyligen hette Siljansnäs naturum, skulle ha sålt uppstoppade djur. Länsstyrelsen i Dalarna tar helt avstånd från uppgiften. Inga uppstoppade djur har sålts, enligt länsstyrelsen.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".