Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lustgas inte längre ett arbetsmiljö-problem på förlossningsavdelningen

Publicerat fredag 15 september 2006 kl 09.10
När det är dags att förlösa är det många som uppskattar lustgas, men för personalen är det inte riskfritt.

För två år sedan berättade Vetenskapsradion att personal på förlossningsavdelningar ofta fick huvudvärk och illamående av alltför höga lustgashalter i luften. På Västerås Centrallasarett får mammorna nu lära sig att andas lustgas på ett nytt sätt - och det har gjort att barnmorskorna mår mycket bättre.

På förlossningsavdelningen i Västerås vill nästan alla blivande mammor använda lustgas som smärtlindring. Det är helt ofarligt för mamman och barnet, men för personalen som ofta andas in gasen kan den på längre sikt ge skador på lever, nervsystem och öka risken för missfall. Och för två år sen hotade Arbetsmiljöverket att förbjuda lustgasen här i Västerås eftersom halterna var så höga. Elisabeth Ekblom, som är barnmorska och avdelningschef på förlossningen, minns hur det var:
– Många mådde så där. Lite trötthet, illamående och yrsel.

Men nu har man löst problemet med något så enkelt som att lära ut en ny andningsteknik. Tidigare fick mamman efter varje värk andas fritt ut i rummet. Nu måste hon fortsätta andas ut i masken tills dess att utandningsluften är helt ren från lustgas.

På det här sättet har man fått ner lustgashalten till en tiondel, men problemen finns kvar på andra förlossningsavdelningar i landet. Och snart kommer en rapport från Arbetsmiljöverket som visar att flera avdelningar överskrider gränsvärdena. Elisabeth Ekblom tycker att fler borde lära ut den nya andningstekniken.
– Det är ingen som mår dåligt idag.

Och den nyblivna mamman Cecilia Johansson, som fick en liten son på förlossningen i Västerås, tycker att den nya andningstekniken fungerade bra:
– Det var snarare skönt. Ett bra sätt att slippa tänka på det andra.

Anna Rockberg Tjernberg

anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".