Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Arbetsmarknaden viktig för invandrarkvinnors hälsa

Publicerat fredag 22 september 2006 kl 08.50

Invandrade kvinnor har högre sjukfrånvaro och är oftare förtidspensionerade än andra i befolkningen. På fredagen presenteras en doktorsavhandling som utreder orsakerna. 

Sharareh Akhavan har gjort avhandlingen och hon säger att de invandrade kvinnornas ohälsa främst beror på hur de behandlas på arbetsmarknaden.
- Jag tror en stor del beror på arbetssituationen. Min datainsamling visar det, att arbetslivet är en viktig faktor för de här kvinnornas hälsa, säger Sharareh Akhavan.

Sharareh Akhavan har under ett par år följt invandrarkvinnor som arbetar eller är arbetslösa. Bland annat har hon delat ut en enkät till 2500 kvinnor, både infödda svenskor och invandrade, som är kommunalt anställda.
Resultaten visar att de invandrade kvinnorna upplevde att det förekom etnisk diskriminering tre gånger så ofta som de infödda kvinnorna. De hade också färre löneförhandlingssamtal och tyckte inte att de hade samma möjlighet till kompetensutveckling.

De invandrade kvinnorna har dessutom ofta yrken som är monotona och som har låg status, allt detta sammantaget, visar djupintervjuer med kvinnorna, gör att de mår sämre både fysiskt och psykiskt.
Sharareh Akhavan tycker det är viktigt att man tar till sig resultaten och förbättrar de här kvinnornas situation.
De måste få bättre möjlighet att byta jobb och få kompetensutveckling säger hon.
Men den viktigaste slutsatsen är att invandrarkvinnornas höga sjukfrånvaro beror på arbetssituationen, och inte har kulturella orsaker som det ibland hävdas.
- Det jag visar med den här avhandlingen är att det inte är kvinnornas fel att de är sjuka, felet ligger i systemet och samhället, säger Sharareh Akhavan.

                                                            Ingrid Stenberg
                                                        ingrid.stenberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".