Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Barnvaccin kan även skydda vuxna

Publicerat torsdag 28 september 2006 kl 08.29
Alla barn ska vaccineras om smittskyddsinstitutet får som de vill.

Smittskyddsinstitutet vill att alla barn bör vaccineras mot inflammationsbakterien pneumokocker. Men bakom rekommendationen ligger inte bara motivet att skydda barnens hälsa - lika viktiga är de nya rapporter som visar att vaccinationerna mot barn kan ge ekonomiska vinster när de indirekt skyddar även vuxna från att bli sjuka.

– Om man vaccinerar små barn försvinner bakterierna från samhället och risken att smittas minskar även för äldre – till exempel för riktigt gamla där dödligheten kan vara så hög som upp emot 30 procent. Och det gör att man nu i flera länder menar att man ur ett samhällsekonomiskt perspektiv till och med tjänar pengar på att vaccinera barnen, säger Leif Gothefors som är professor i pediatrik vid Norrlands universitetssjukhus i Umeå och ledamot i smittskyddsinstitutets grupp för vaccinationsfrågor.

Hjälper både barn och vuxna
Pneumokocker är bakterier som kan leda till öroninflammation, hjärnhinneinflammation och vissa fall även fådödligutgång –särskilt bland äldre. Och nu vill smittskyddsinstitutet att vaccinet ska ingå i det allmänna svenska barnvaccinationsprogrammet. Det här, menar man, skulle rädda livet på ett eller två barn per år och många fall av öroninflammation undvikas. Dessutom har vaccinet visat sig bita på några av de farligaste antibiotikaresistenta pneumokockerna som samtidigt kan utrotas.

Kan ge ekonomiska fördelar indirekt
Men om alla barn ska få de tre föreslagna sprutorna under sitt första levnadsår så blir vaccinationsprogrammet dubbelt så dyrt. Påsmittskydsinstitutet anses ändå projektet bli lönsamt när man räknar med att även 50-60 vuxnas liv kan räddas -och när man tar med sjunkande kostnaderna för föräldrar som är hemma med sjukt barn.

Det här nya sättet att räkna på vaccinationens effekter skulle enligt Leif Gothefors också kunna motivera en liknande influensavaccinering.
– De studier vi har från USA där man nu rekommenderar vaccination av spädbarn ser man färre äldre blir sjuka. Kanske om vi vaccinerar barnen så räddar vi också mormor från att få influensa.

Anna Rockberg-Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".