Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Omstritt dammbygge på Island

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 06.38
Dammvallen Kárahnjúkar innan den nått full höjd.

På Island pågår ett byggprojekt som delat landet i två delar. Häromveckan började man fylla på vatten i Kárahnjúkar - jättedammen som står mitt i landets vulkan- och jordbävningszon. Och som förutspåtts kunna bli en både miljömässig och ekonomisk katastrof.

Tvåhundra meter upp från älvravinens botten reser sig den sig - huvuddammvallen i det jättelika kraftverksbygge som tagit form intill glaciären Vattnajökul på östra Island. Bygget som sattes igång i rekordfart för bara tre år sedan - och som sedan dess mött hård kritik.
Inte bara för att det ansetts hota miljön i vad islänningarna själva menar är ett av Europas största och mest unika vildmarksområden - utan också för att dammvallen, som ska hålla tillbaka 2,5 miljarder ton vatten, byggts på rekordtid. Dessutom i ett av världens jordbävningstätaste områden - och granne med en aktiv vulkan.

Tveksam byggplats
En placering som kan leda till problem, konstaterar jordskalvs- och vulkanexperten Erik Sturkell som arbetar för nordiska geologiska institut i Reykjavik.
– Om denna vulkan som heter Kverkfjöl och som ligger fyrtio kilometer bort skulle ha en stor sprickeruption så skulle man få rörelser i sprickorna som går under dammen.
Att det skulle kunna få dammen att rasa är det få som tror. Däremot finns en oroa att ett utbrott skulle kunna vidga de vattenläckande sprickor som man i ett sent byggskede upptäckt under dammvallen. Sprickor som skulle kunna minska kraftverkets kapacitet att producera inkomstbringande el - och i värsta fall göra Kárahnjúkar till just den förlustaffär som kritikerna varnat för under de 25 år som projektet legat på ritbordet, berättar Erik Sturkell.
– Man skulle nog ha undersökt området lite bättre, eftersom alla de här sprickorna som man upptäckt efteråt gör att bygget blir betydligt dyrare och dessa extrakostnader får vi som elkonsumenter stå för.

Isländska kraftbolaget tillbakavisar kritiken
På det halvstatliga kraftverksbolaget Landsvirkun, som beställt dammen, säger man att kritiken bygger på flera missförstånd. Bland annat menar man att miljökon-sekvenserna av bygget inte kommer att bli i närheten så stora som uppmålats, och att närheten till landets jordbäningszon är något man kalkylerat med när man räknat på hållfastheten i dammvallen.

De obesvarade frågorna kring kraftverksbyggets ekonomiska framtidsutsikter skylls på företagssekretess - och på de kontrakt som tecknats med det amerikanska företaget Alcoa som ska driva det aluminiumsmältverk som all el från dammens kraftverk ska gå till.

Kristoffer Gunnartz
kristoffer.gunnartz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".