Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetenskapsradions Veckomagasin 2006-10-13

Publicerat fredag 13 oktober 2006 kl 15.26
1 av 6
Hafrahvammagljúfur - ravinen som ska dämmas upp vid dammbygget på Island. Foto: Erik Sturkell.
2 av 6
Inte bara svarta katter ger otur. Foto: PrB:
3 av 6
Härifrån kommer de - alla bananflugorna. I den bokna fallfrukten blir de bara fler och fler. Foto: PrB.
4 av 6
Handsättare på Bonniertryckerierna 1956. Foto: PrB.
5 av 6
I små hus på ett tak finns FOI:s utrustning för att avslöja kärnvapenprov. Foto: PrB.
6 av 6
Dammen Kárahnjúkar växer fram. Foto: Erik Sturkell.

Dammbygge på orörd mark på Island högland upprör, xenonmätare avslöjar kärnvapenprov, bananflugorna lever livets glada dagar i den varma hösten, och fredagen den 13 är en farlig dag - för dem som tror att den är det...

Damm väcker heta känslor på Island

Ett dammbygge på Island har delat befolkningen i två läger. Dammen ska ge energi till ett planerat nytt aluminiumsmältverk. Men kritikerna hävdar att den stör miljön och är ett ekonomiskt riskprojekt.
Häromveckan började man fylla på vatten i ”Kárahnjúkar” - jättedammen som står mitt i landets vulkan- och jordbävningszon.
- Det  handlar om ett naturområde i klass med nationalparken Yellostone i USA, och de vill ta det ifrån oss, säger Omar Ragnarsson, som sagt upp sig från sitt jobb som Tv-journalist för att kunna arbeta mot dammen på heltid.
Dammvallen har byggts på rekordtid i ett av världens jordbävningstätaste områden - granne med en aktiv vulkan. En placering som kan leda till problem, konstaterar jordskalvs- och vulkanexperten Erik Sturkell som arbetar för nordiska geologiska institut några stenkast från centrala Reykjavik.
- Om vulkanen skulle ha en stor sprickeruption skulle man kunna få rörelser i sprickorna under dammen, säger han.
Skulle sprickorna, som man bara nyligen upptäckt, av någon anledning vidgas mer finns det de som menar att den elproducernade kapaciteten i det planerade kraftverket sjunka så mycket att det i värsta fall skulle kunna göra Kárahnjúkar till just den förlustaffär som kritikerna varnat för, enligt Erik Sturkell.

Men talesmannen för Landsvirkun, ungefär Islands motsvarighet till svenska Vattenfall, Sigurdur Ardnalds håller inte med. Han representerar den isländska regeringens ståndpunkt att dammen behövs för landets ekonomi. 

- Island har inga säljbara resurser utom fisk och energi, och fisken tryter, så vi vill överföra den energi vi inte själva behöver använda till en produkt som kan ge Island inkomster - och det är aluminium i detta fall. Det verkar som om många av mina landsmän helst skulle vilja betrakta Islands högland som orörd mark som inte får användas.

Låda på taket avslöjar kärnvapenprov

På ett tak i Kista utanför Stockholm finns toppmodern mätutrustning som fångar upp små små spår från kärnvapenprov. Det handlar isotoper av xenon, som är svåra att dölja även för den som gör ett prov under jorden. Hade den här utrustningen funnits i Sydkorea, hade den haft goda chanser att avslöja om det var ett kärnvapenprov Nordkorea gjorde i början av veckan.

Utrustningen tillhör FOI, Totalförsvarets Forskningsinstitut, där Martin Goliath är forskare. Han visar var luften sugs in genom en slang och xenonet skiljs ut för att sedan ledas in i ett par stålblanka behållare där själva analysen sker. Han berättar att utrustningen ingår i ett internationellt nätverk som med tiden ska breda ut sig över hela världen just för att övervaka om några kärnvapenprov görs - och att det finns en mobilt variant av den här anläggningen också.

Har den möjligen skickats till Sydkorea för att hjälpa till med analysen av ett eventuellt prov i Nordkorea?

- Det vill jag inte kommentera, säger Martin Goliath.

Bananflugorna gonar sig i höstvärmen

Bananflugeorgier i fruktskålen bland bokna päron och äpplen med blåmärken - den varma sommaren och den milda hösten har haussat reproduktionen hos de eländes hemmainsekterna. Men det är inte bara i fruktskålen det surrar - så länge det inte varit en enda frostnatt i syd- och mellansverige så surrar flugor och getingar på. Frosten innebär att insekterna vintrar in sig genom att göra sig av med vatten i kroppen och därmed öka sockerhalten, som en bilkylare som får högre halt glykol. Värmen har även medfört att skadeinsekterna hunnit med att föröka sig en gång till undr säsongen - dubbelt så många granbarkborrare, t ex kommer att vakna hungriga i vår, till förfång för timmerlager och döda träd i skogen. Intervjuad är fältentomolog Åke Lindelöw, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Vem vet?

Rätt svar förra veckan: Yrkesgruppen var handsättare. Vinnare blev Rolf Boman i Strängnäs. Svar till veckans fråga skickas till Vem vet? Box 1552 751 45 Uppsala, eller vem.vet@sr.se

Fredagen den 13:e....

Jo, det händer faktiskt fler olyckor fredagen den 13:e än andra fredagar! Det konstaterar både Räddningsverket och försäkringsbolaget IF. men den mest troliga förklaringen är att vi oroar oss, och så händer det tokigheter. Krönikör Martin Wicklin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".