Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Värmebölja på Antarktis kan ge obehagliga klimatöverraskningar

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 07.21
På bara en måndad lossnade en ismassa stor som Gotland från Antarktis år 2002. En syn som kan bli vanligare i framtiden (Foto: PrB)

För fyra år sedan häpnade världen när ett isberg, stort som Gotland, bröts loss från Antarktis ismassor. Och nu hävdar forskare att den händelsen var direkt kopplad till den globala uppvärmningen, och orsakad av oss människor. Och det här visar att klimatförändringen kan bli betydligt mer nyckfull än befarat.

– Om vi får lokal uppvärmning på andra ställen i Antarktis som leder till ytterligare avsmältning av ismassor så kan det ju leda till en höjning av havsytans nivå som vi inte direkt förutsett, säger klimatforskaren Erland Källén vid Stockholms universitet.

Isarna kan smälta och kusterna översvämmas
Ett av de värsta skräckscenarierna när det gäller en global uppvärmning är just att isarna skulle smälta och havsytan stiga. Det skulle kunna ödelägga hem och odlingsmark för hundrtals miljoner människor på jorden.

En så drastisk framtid är långt i från självklar, men bara risken är tillräckligt allvarlig, enligt många klimatforskare.

Och den studie som forskare vid British Antarctic Survey nu lägger fram visar att det över kontinenten Antarktis bildas lokala värmeböljor.

Lokal värmebölja över ismassorna
Något som enligt forskarna beror på att utsläpp av växthusgaser har påverkat vindarna på ett sånt sätt att medeltemperaturen över delar av Antarktis stigit flera grader de senaste 40 åren.

Och den stora volymen i undersökningen, både i form av lokala väderobservationer och ett mycket stort dataset, gör studien mycket trovärdig, säger Erland Källén, som betonar att det är långt till katastrofen, men att vi måste vara försiktiga..

– Vad jag tycker är viktigt är att vara medveten om riskerna med en fortsatt västhusgasuppvärmning. Fortsätter vi öka växthusgashalterna så ökar vi risken för att det här ska kunna hända, säger han.

Jonas Edlund
jonas.g.edlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".