Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Fet fisk minskar risk för hjärtsjukdom

Publicerat onsdag 18 oktober 2006 kl 07.20
Lax, bra grejer för hälsan (Foto: PrB)

En omfattande studie bekräftra nu att fet fisk gör mer nytta än skada för hälsan.

Enligt studien som publiceras i tidskriften Jama så minskade risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 36 procent för den som åt 90 gram odlad lax varje vecka.

Dioxiner kan överskugga hälsoeffekter
Här i Sverige har vi fått vänja oss vid att bland annat fet strömming från Östersjön innehåller miljögifter som dioxiner, och att gravida och kvinnor i barnafödande ålder ska vara försiktiga att äta strömming.

Ändå är det nyttigt med mer fisk
Men i övrigt rekommenderar Livsmedelsverket att vi snarare ska äta mer fisk. Just för att, som den nya studien visar, innehåller nyttiga fettsyror som Omega 3 samt D-vitamin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".