Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Miljöförändringar kan slå ut överexploaterade fiskbestånd...

Publicerat torsdag 19 oktober 2006 kl 07.45

För hårt fiske är något som inte bara riskerar att minska fiskebestånden utan till och med slå ut hela populationer - det visar ytterligare en stor studie, amerikansk den här gången, där man menar att det är den kvarvarande fiskens känslighet miljöförändringar som kan bli sista spiken i kistan.

En effekt av överfiskning som forskare länge varnat för är att de äldre fiskarna försvinner och få fiskar blir äldre än ett par år. Ett naturligt fiskbestånd med både unga och gamla fiskar klarar relativt stora miljöförändringar - till exempel förändringar av strömmar, temperaturer och salthalter. För även om de yngre fiskarna lätt dör så finns det tillräckligt många äldre honor med mycket rom kvar vilket gör att beståndet kan återhämta sig.

Åldern spelar stor roll
Men ett överfiskat bestånd med bara känsliga unga fiskar tål inte miljöförändringar, säger Lennart Nyman, tidigare naturvårdschef på världsnaturfonden.
– Men i en befiskad population är det så liten spridning i ålder, storlek och genetiskt variation så att det inte finns inte den här beredskapen, och ju fler som slås ut ju större ä risken att hela populationen kollapsar.
I den nya studien, som publiceras i torsdagens nummer av tidskriften Nature, har forskarna jämfört hur mängden fisk i ett område utanför Kaliforniens kust varierade under femtio år. Efter att ha studerat två olika arter, en som fiskades hårt och en som fick leva i fred, visade det sig att antalet fiskar varierade stort mellan olika år hos den art som fiskades mycket.

Nya studien styrker gammal bild
Det här är en effekt som artikelförfattarna anser beror just på att de unga individer som blir kvar i en överfiskad population inte klarat av miljövariationer. Och den amerikanska studien är ytterligare ett bevis på farorna med överfiskning säger Lennart Nyberg som anser att fiskeflottans storlek måste förändras.
– Ska vi ha ett ordentligt yrkesfiske i framtiden och få chans att njuta av fisk som ju är bland det nyttigaste som går att äta, så måste vi anpassa  munnen efter matsäcken. Och i första hand reducera fiskeflottans storlek och inte ta upp så mycket fisk som i dagsläget, för det är inte hållbarts. De flesta fiskebestånden är idag redan utfiskade.

Anna Rockberg Tjernberg
anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".