Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Veckomagasin 2006-10-20

Publicerat måndag 23 oktober 2006 kl 15.32
1 av 6
Christer Fuglesang hälsar välkommen till rymdstationkopians kök på Nasas träningscenter i Houston. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
2 av 6
Christer Fuglesang ska tillsammans med kollegan Robert Curbeam göra två rymdpromenader utanpå rymdstationen ISS. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
3 av 6
Snudd på nödvändigt i en Svanmärkt butik. Foto: Scanpix.
4 av 6
När det befruktade ägget får växa till sig några dagar extra blir cellerna fler, och det blir lättare att bedöma om just detta ägg har chanser att utvecklas till ett barn. Foto: AP/Scanpix
5 av 6
Guglielmo Marconi, som uppfunnit den jättelika stålbandspelaren från radions barndom, var rätt svar på förra veckans vem vet-fråga. Foto: Scanpix
6 av 6
Jan Carlstedt-Duke. Foto: Scanpix.

Christer Fuglesang övar inför rymdresan i december, KI bemöter kritik för samröre med kinesiska sjukhus som säljer organ från avrättade fångar, ny teknik gör provrörsbefruktning mer framgångsrik, Sveriges första Svanmärkta närbutik ligger i Uppsala.

Fuglesang laddar för rymdresa

Christer Fuglesang ska bli förste svensk i rymden när han följer med rymdfärjan Discovery upp till den internationella rymdstationen ISS den 7 december. Sedan 10 år tillbaka bor han i Houston i USA. Han tränar i Nasas anläggning där, med fullskalemodeller av bland annat rymdfärjan och delar av rymdstationen. För att förbereda sig för de rymdpromenader han ska göra på rymdstationens utsida övar han i en bassäng - där man kan komma så nära tyngdlöshet som det går på jorden. Vetenskapsradions Björn Gunér har varit med och tillsammans med svenska rymdstyrelsens Johan Marcopolous tittat på när Fuglesang och en kollega övar i bassängen.

Karolinska bemöter kritik om koppling till organhandel

I veckan kom uppgifter  i Tidningen Dagens Medicin om att en av sveriges största forskningsinstitutioner, Karolinska institutet, samarbetar med kinesiska universitet som kopplas ihop med försäljning av organ tagna från avrättade fångar. På KI, där Jan Carlstedt-Duke är ansvarig för internationella samarbeten, betonar man att kopplingen inte ska framställas som närmare än vad det egentligen är.

Det är inte de anklagade företagen som KI samarbetar med, utan universitetsinstitutioner som hör ihop med universitetssjukhus som företagen avknoppats från. Och samarbetet handlar inte alls om transplantation.

Carlstedt-Duke menar också att även om det skulle bekräftas att de kinesiska universitetsföretagen faktiskt använder organ från avrättade fångar, är det inte självklart att det bästa att göra för Karolinska Institutet är att avbryta sitt samarbete. Det kan vara bättre att finnas med och ta chansen att påverka den kinesiska inställningen.

Annika Tibell, ordförande i internationella transplantationsorganisationen Transplantation Societys etiska kommitté, håller med. Hon är till vardags verksam på Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Långtidsodling ökar chansen vid provrörsbefruktning

Provrörsbefruktning leder normalt till en graviditet i drygt en tredjedel av fallen - alltså av de försök man gjort med att sätta in ett befruktat ägg i en kvinnas kropp. Men med ny teknik lyckas man i över hälften av fallen. Nyckeln till framgången heter långtidsodling: Embryona odlas i 5-6 dagar istället för 2-3 utanför kvinnans kropp innan de sätts in i livmodern. Urban Waldenström, överläkare på fertilitetskliniken i Falun, har varit med och utvecklat tekniken. Han säger att kliniken i Falun än så länge är den enda i Norden som använder den regelmässigt, men tror att den kommer att slå igenom även på andra håll.

Vem vet?

Rätt svar förra veckan: Guglielmo Marconi. Vinnare: Kjell-Ingvar Karlsson i Vallberga. Den här gången har vi hittat ett byggmaterial som lanserades redan 1925 men slog igenom först efter kriget. Numera är det inte alls lika uppskattat som då. Husen mår bra av det, men inte de människor som jobbat med materialet. Skicka ditt svar till vem.vet@sr.se eller Vem vet, Box 1552, 751 45 UPPSALA.

Första Svanmärkta närbutiken

Sverige har fått sin första Svan-märkta närbutik, ICA Hörnan i Uppsala. För att få märkningen ska butiken bland annat ha ett tillräckligt stort KRAV- och rättvisemärkt sortiment, källsortera bakom kulisserna och städa med enbart miljömärkta rengöringsmedel. Vi träffar miljöforskaren Ingrid Strid i den svanmärkta butiken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".