Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lodjuren vandrar söderut

Publicerat onsdag 25 oktober 2006 kl 09.17
En allt vanligare syn i södra Sverige. Copyright Scanpix.

Att möta ett lodjur har hittills varit mycket ovanligt i södra Sverige. Men nu kommer allt fler att få chansen att se ett.

I norra och mellersta Sverige finns det redan en stabil population av lodjur men tidigare har bara enstaka hannar, som kan vandra långa sträckor, lyckats ta sig förbi de stora väst- och östgötaslätterna där också motorvägar, järnvägar och bostadsområden varit ett hinder för lodjuren.

Men nu har även flera honor, som annars inte gärna vandrar så långt, tvingats ta sig söderut eftersom det är brist på mat, närmare bestämt rådjur, i mellersta Sverige. Det visar den senaste lodjursinventeringen. Så nu kan lodjurspopulationen ta fart även i södra Sverige, säger Henrik Andrén, professor och ansvarig för lodjursprojektet vid Grimsö forskningsstation:

- I Mellansverige så tror jag att lodjursstammen är mättad, det kan inte bli så många fler där för att rådjuren minskar i de områdena. Om vi ska nå upp till de nationella målen, som vi är strax under nu, så behövs en ordentlig kolonisation och etablering av södra Götaland. Och det som är spännande är nu att det är sju stycken i de här områdena, säger Henrik Andrén.

Har inte ökat totalt

Även om de nu finns fler honor i södra Sverige har antalet lodjur totalt sett över landet minskat under de senaste åren. Och enligt ett riksdagsbeslut ska antalet lodjursfamiljer, alltså honor med ungar, vara ungefär 300. Än så länge saknas det ungefär 50 familjer.

Alla är inte glada över fler lokatter. Ungefär 150 får dödas varje år av lo och för jägarna kan fler lodjur innebära utebliven rådjursjakt. Men enligt Henrik Andrén ska man vara tacksam om man får möta Europas största vilda kattdjur:

- Man ska bli väldigt glad och känna att det är en unik händelse. För det är ytterst få förunnat att få se lodjur, säger Henrik Andrén.

Anna Rockberg Tjernberg

anna.rockberg-tjernberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".