Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetenskapsradions Veckomagasin 27 oktober

Publicerat måndag 30 oktober 2006 kl 10.57
1 av 5
Spelar det roll vem som finns därinne? Foto: Scanpix
2 av 5
Per Holmgren har väderkoll.
3 av 5
Lagom smala?
4 av 5
Rätt svar - Eternitplattor
5 av 5

Svenska fosterdiagnostikregler ger möjlighet att abortera foster av oönskat kön, ovanlig väderhöst i Sverige beror av tropisk orkansäsong, vi recenserar två barnböcker, och ska modets huvudstad Paris följa arrangörerna av modeveckan i Madrid där man beslutat att förbjuda för smala modeller?

Möjligt att aktivt välja kön på foster i Sverige

Svenska par kan utnyttja svar från fosterdiagnostik och gällande regler för fri abort för att aktivt välja bort foster av oönskat kön - trots att sådana val anses oetiska och generellt sett är föbjudna enligt svensk lag när det gäller provrörsbefruktningar. Men på landets kvinnikliniker känner man knappt till några fall där den här möjligheten utnyttjats. Och Lennart Nordström som är verksamhetschef på kvinnokliniken vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, tror inte att inte man behöver oroa sig för den typen av obalans mellan könen som aktiva könsval av den här typen lett till i länder som Kina och Indien.

Tropisk orkansäsong styr svenskt höstväder

Att det varit så varmt i höst i södra Sverige, och att det fallit så mycket snö i Jämtland, beror på hur den tropiska orkansäsongen sett ut. Orkanerna har inte dragit in över land som förra året utan istället hållit sig ute över Atlanten. Därigenom har de tryckt upp varm luft till oss. Samtidigt har det slunkit ner lite kall luft längst upp i Sverige och vi har fått en ovanligt stor temperaturgradient - alltså stor skillnad mellan varmt och kallt. Då kan den varma luften i söder hålla mycket fukt, och när den sen krockar med den kalla faller det extra mycket nederbörd, förklarar meteorologen Pär Holmgren, chef för SVT:s väderredaktion.

Modevärlden börjar nobba trådsmala modeller

I Spanien beslutades nyligen att underviktiga modeller inte skulle få medverka på höstens modevecka. Strikta regler infördes och en tredjedel av mannekängerna blev arbetslösa för att de var för smala. Nu väntar man med spänning för att se om det spanska beslutet kommer att tas även i modets huvudstad Paris. Vi träffar 16-åriga Irina som har anorexi hon tycker att skelettsmala flickor i modetidningarna tyvärr för med sig en dålig image. I Frankrike jobbar forskare på högtryck med att försöka bota anorexi. Man använder sig bland annat av en kombination av olika terapier. Forskaren Alain Meunier ger flickorna kontakt med flera olika terapeuter. Det behöver de, för det finns ingen allena saliggörande lösning, menar han. Svenska modespecialisten Christine Frising tycker inte att man kan döma ut modeller som är smala - man måste göra skillnad på dem som mår bra och dem som inte gör det. Frilansjournalisten Johan Tollgerdt rapporterar från Paris.

Vem vet?

Förra veckans svar: Eternit. Vinnare  Lars T Stenson  i Hagfors. I veckans fråga undrar vi vad en liten trissa hör hemma i, en stor apparat som ramlade ner från luften över Kalmar 1944.
Skicka ditt svar till vem.vet@sr.se eller Vem vet, Box 1552, 751 45 UPPSALA. Och glöm inte att uppge din adress!

Bokrecension

Lena Nordlund har läst 2 nyutkomna barnböcker:
Johanna von Horn: Kom in i huset
(Bonnier Carlsén). Kul och pedagogisk och kan uppmuntra tjejers teknikintresse eftersom den är mer vardagsnära än många andra teknikböcker om bilar och flygplan. Passar för mellanstadie- och intresserade lågstadiebarn.

Richard Walker: En resa genom kroppen
(Natur och kultur). Passar bäst för mellan- och högstadiebarn men även för vuxna, för texterna är på en ganska hög nivå. Bilderna, datorkonstruerade bilder av vårt inre, är dock så häftiga att den kan fungera även för mindre barn som är intresserade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".