Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Värmland

Svårt att underhålla viltstängsel

Publicerat tisdag 22 februari 2011 kl 12.00
"Snön förtar en del av effekten på strömmen"
(1:38 min)
1 av 2
Viltstängslen kostar många miljoner varje år men de är svåra att underhålla. Foto: Ross Andreson / AP / SCANPIX
2 av 2
Anna-Lena Jansson har fått bidrag för att sätta upp stängsel. Foto: Päivi Kotka / Sveriges Radio

Varje år läggs det miljonbelopp på att skydda tamdjur som får och getter från att angripas av rovdjur som varg.

Under den senaste femårsperioden har Värmlands lantbrukare fått strax över fyra miljoner kronor av staten för att bland annat sätta upp stängsel. Men stängslen är inte alldeles enkla att underhålla.

Och för att ha rätt till ekonomisk ersättning från staten måste stängslena vara effektiva berättar Inga Ängsteg, chef på Viltskadecenter.

– Det gäller att sätta upp stängsel som är täta nertill. Rovdjur försöker nästan alltid krypa in, de är väldigt obenägna att hoppa, även om de kan det. De håller som regel ute både varg och björn om det är områden där bägge arterna förekommer, säger hon.

35 miljoner kronor från staten

Och det finns olika typer stängsel. De för mera akuta åtgärder som sätts upp direkt efter ett angrepp, men också mer permanenta stängsel. 2009 betalde staten ut 4,4 miljoner kronor till förebyggande åtgärder, varav allra mesta gick till stängsel. Under åren 2005 till 2009 har svenska staten betalat ut nästan 35 miljoner i förebyggande åtgärder, drygt 4,5 miljoner har gått till lantbrukare i Värmland.

En av dem som fått bidrag för några år sedan är Anna-Lena Jansson, som visar sitt stängsel.

– Det är ett femtrådars elstängsel som är rovdjursanpassat. Det är ungefär 1,5 kilometer långt, säger hon.

Är det ström i det nu?

– Ja, korna går ju ute, säger hon.

"Många mäktar inte med"

Anna-Lena har kor och får på sin gård som ligger på länsgränsen mellan Örebro och Västmanlands län. De bor mitt i ett vargreviret.

– Problemet är att snön förtar en del av effekten på strömmen så jag vet inte hur det skulle bli om vargen skulle komma nu, säger hon.

På sommaren är det allt ogräs som försämrar effekten på elstängslen. Och Inga Ängsten på Viltskadecenter är väl medveten om att hur svårt det är för lantbrukare med djur att klara underhållet på stängslen.

– De här stora stängselinsatserna är för många för komplicerade, man mäktar inte med. En del fixar det, men inte alla, säger hon.

Päivi Kotka
paivi.kotka@sr.se

Kostnaderna för beviljade bidrag till skadeförebyggande åtgärder under 2005-2009:

Totalt hela landet: 34 934 000 kr

Dalarna: 6 885 000 kr

Gävleborg: 7 435 000 kr

Värmland: 4 303 000 kr

Örebro: 4 411 000 kr

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".