Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Debatt

"Jakten med löshund är snart ett minne blott?"

Publicerat onsdag 23 februari 2011 kl 06.31
"Aldrig har jag upplevt en så nattsvart jaktsäsong". Det skriver i dag Karl-Evert Hellsen, ordf. för Jägareförbundet Gävleborg. Foto: Privat

"Om inte en avskjutning av vargens koncentration sker så kommer jakten med löshund snart att vara ett minne blott".

Det skriver i dag Karl-Evert Hellsen som är ordförande för Jägareförbundet Gävleborg.

Min debattartikel kommer återigen att handla om vargen. Kanske någon av er tycker: "kan han inte skriva om något annat inom jakten?". Nej tyvärr kan jag inte det så länge jag är vald till ordförande i Jägareförbundet Gävleborg med 8 000 medlemmar och samtidigt vald till ordförande i länets älghundklubb med strax under 1 000 medlemmar.

Aldrig förr har jag fått så många samtal från missnöjda jägare som tycker att det blir bara sämre och sämre och att det dessutom går med en rasande fart.

Aldrig förr har jag upplevt en så nattsvart jaktsäsong beträffande dödade och attackerade jakthundar.

Aldrig förr har så många löshundsjägare fått avstå från att släppa sin hund på grund av varg.

Aldrig förr har jag träffat så många bekymrade, ledsna och besvikna jägare. Man inser att jakten med löshund håller på att helt försvinna.

Samtidigt planeras att inplantera vargar och att vi jägare skall vara positiva till det, annars blir det ingen jakt på varg hotas det med. Men hallå beslutsfattare, ni glömmer något mycket viktigt! De planer som vi djurägare och jägare tvingas att ställa upp på, kommer de att hållas? Jag är ganska säker på att efter 2012 då den nya utredningen är klar, så kommer en riktig ”överkörning” av oss igen.

Vargprojektet måste vara öppet och ärligt, målen för vargstammen måste komma från oss som lever med dem i vår vardag, allt annat är oacceptabelt.

Vidare måste ett nytänkande ske hos länsstyrelsens rovdjurshandläggare, de verkar totalt sakna det som behövs för att vargen skall få en minsta lilla chans till acceptans. 

Om våra beslutsfattare och andra inblandade fortfarande tror att det kommer att finnas tilltänkta ”paradis” där varg och människor kommer att leva lyckliga tillsammans? Glöm det, varg-hund traumat har nog tyvärr bara börjat.

Jag kräver att våra jägare skall få möjligheter att kunna genomföra meningsfulla jakter med löshund! Att all skyddsjakt på varg skall utföras av helikopter! Att länsstyrelsen skall sluta ignorera de människor som berörs av rovdjurstrycket!

Gävleborg är tillsammans med Dalarna de rovdjurstätaste länen i landet. Om inte en avskjutning av vargens koncentration sker så kommer jakten med löshund att vara ett minne blott.

Karl-Evert Hellsen
Ordf. Jägareförbundet Gävleborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".