Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DEBATT

"Ett genuint jaktmotstånd och avundsjuka mot jägarna"

Publicerat torsdag 10 mars 2011 kl 12.05
Den här vargen fälldes under fjolårets jakt. Foto: Sten-Åke Stridh

Sten-Åke Stridh, jägare i Lindesberg, tycker att det är en hätsk stämning mot jägare när det gäller vargfrågan.

Han tror att det är avundsjuka och frustration som gör att "naturvänner" angriper jägare.

Tittar man historiskt så har vargen alltid varit ett problem för många människor som bor och vistas på landsbygd. Problemet var så stort att staten fick ta till skottpengar för att främja jakten. Den ”moroten” innebar ökad jakt så hela vargstammen blev utrotningshotad. I mitten på 1960-talet fridlystes vargen innan man åter kunde börja jaga den för två år sedan. Det märkliga i sammanhanget är att ingen egentligen saknade vargen när den var borta, allt var tyst och lugnt. Det är först de senaste 15 åren som tonläget blivit högre och stämningen allt mer infekterad och hotfull.

Jag har under några år studerat och försökt sätta mig in i vad de mest högljudda vargförespråkarna menar. Ideligen kommer jag fram till samma sak. Det är inte vargen som sådan utan mer ett sätt att få utlopp för ilska och uppgivenhet mot samhället. Nu får jägarna ta emot frustrationen, i annat fall hade det varit andra grupperingar eller organisationer som fått vara måltavla.

I botten kan man se ett genuint jaktmotstånd och avundsjuka mot jägarna som kan tillgodogöra sig både nyttigt, gott och bra viltkött på matbordet. Men det är inte billigt, kostnaden utslaget per kilo kött vill jag inte ens tänka på. Jakt och viltvård är ett intresse som får kosta.

Det finns en mindre men mer högljudd grupp, som mer kan liknas vid extremister. Genom att organisera sig i olika föreningar, bland annat Svenska Rovdjursföreningen och Svenska Naturskyddsföreningen, har de en bra täckmantel att verka bakom.

Organisationerna ska verka för att mildra eller eliminera konflikter mellan mänskliga intressen och rovdjur.  Så är det inte bland många medlemmar. Sabotage, och hot är mer vedertaget. Jägare och vargskyttar, deras barn och nära anhöriga blir hotade till livet eller utsätts för repressalier. Det hände under vargjakten i fjol och det hände i år.

Istället för dialog och samförstånd så väljer man konfrontation.

Rovdjursföreningen är en tämligen ung organisation med ca 3000-4000 medlemmar. Allt fler väljer att frivilligt eller ofrivilligt lämnat föreningen. Bland avhoppen har jag till min glädje noterat en attitydförändring. Från att tidigare ha krävt att vargjägarnas namn ska offentliggöras så ser de inte längre jägarkåren som det avskum man tidigare gjort. Vad man skulle med namnen på jägarna till kan jag bara spekulera i, den enskilda individen skulle skrämmas och uppleva ett helvete när han utsattes för repressalier.

Naturskyddsföreningen är betydligt större med högre till tak. Men även de har medlemmar som sticker ut i likhet med SRF.

Stämningen är inte bra, och den blir inte bättre så länge det saknas empati och medkänsla för många människor som lever i vargreviren. Människor som är födda och uppvuxna i glesbygd, som ofta bebor fastigheter som gått i arv och brukats i generation efter generation. För många har livskvalitén helt slagits i spillror.

Man skulle kunna återställa lugnet som rådde då vargen inte fanns. Så långt ska vi emellertid inte behöva gå. Vi måste kunna acceptera en vargstam. För närvarande är taket satt till 210 vargar, med en genetisk stark och livskraftig stam behöver vi på sikt inte mer än 150 vargar. Då lever vargen vidare och många människor som fått sin livskvalité förstörd kan åter hoppas på en framtid.

Sten-Åke Stridh
En bland många jägare

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".