Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Guidar dig till den bästa nya musiken
Rest In Peace, Respect My Hustle
Bilden som lagts upp på RMH-medlemmarnas instagramkonton. Foto: Respect My Hustle
Babak Azarmi: I en tid då folk bryr sig väldigt mycket om sina varumärken väljer vi att lägga ner vårt
Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 16.25
Publicerat tisdag 2 maj 2017 kl 16.25
Rest In Peace, Respect My Hustle
Bilden som lagts upp på RMH-medlemmarnas instagramkonton. Foto: Respect My Hustle

Det kreativa kollektivet "Respect My Hustle", med medlemmar som Silvana Imam, Adam Tensta och Cherrie, har plötsligt bestämt sig för att lägga ner. Vi ringde upp grundaren Babak Azarmi för att fråga varför och vad som händer härnäst.

Under de senaste 10 åren har "Respect My Hustle" gått från egensläppta mixtapes till att bli ett av Sveriges mest inflytelserika kollektiv. Milstolparna har varit många och priserna likaså. Därför kom det lite som en chock när samtliga medlemmar la upp en mystisk gruppbild på sociala medier. Bildtexten löd: "Merci for respectin' our hustle these past 10 years. Building for the future".

Varför lägger ni ner "Respect My Hustle"?

– Det finns lite olika anledningar som har varit i mitt huvud under det senaste halvåret. Men allting kokades igenom nu i helgen och beslutet togs att lägga ner. Det kommer nog lika mycket som en chock för alla som för mig. När jag startade "RMH" så var hela tanken att folk skulle respektera sättet vi jobbar på. Det känns som att vi har nått det taket.

– Sen vi började har vi fightats mot maktstrukturer, det är någonting som har genomsyrat vår verksamhet rätt så mycket. På senaste tiden har det varit såhär: ok, hur kan vi bygga ett bolag som inte har samma maktstrukturer som t.ex ett skivbolag har? Vi har kört utan kontrakt, alla artister äger sina egna rättigheter. Vi har haft ett ganska platt sätt att jobba på, alla har stått på sina egna fötter samtidigt som de har varit med i kollektivet.

– Nu under det senaste halvåret så känner jag att viben kring oss har förändrats. Inte i oss utan kring oss. Folk ser oss som ett stort label på något sätt. Det handlar bara om att bryta hela den grejen. Det handlar inte om hur mycket makt du lyckats roffa åt dig under din livstid utan det handlar om att skapa och vara kreativ.

– Vår kraft och alla våra mål kommer alltid handla om att sparka uppåt. Det är bara själva aktiveringsplatsen som har förändrats. Det stället som vi ska vara aktiva på har folk lite förutfattade meningar kring.

På vilket sätt?

– Hör du RMH i vissa kretsar idag så förknippar man det med en massa grejer. "Det är några som har gjort så jävla mycket grejer, dom har vunnit bla bla bla..."

– Vi vill inte förknippas med det. Den inre makten har vi, all makt är inte dålig makt. Det är bara själva strukturen som byggts kring den. Jag har känt på senare tid att jag fightats med mig själv kring det. I en tid då folk bryr sig så mycket om sina varumärken så väljer vi att lägga ner vårt varumärke. Krafterna i sig kommer förflyttas till någonting annat.

Kommer artisterna att fortsätta jobba som ett kollektiv och kommer du vara inblandad i det? Hur ser den närmsta framtiden ut?

– Ska jag vara ärlig så vet jag inte! Jag har tänkt fundera på dom här grejerna i solen under de kommande dagarna. Det här kom som en chock för mig också i helgen. När jag tog upp det med allihopa så ba: Ey, varför ska vi vänta, om vi känner så här? Vi har en platt organisation och det är därför vi har jobbat som vi har jobbat. Om vi känner för att göra det här så gör vi det bara.

– Så jag kan inte riktigt berätta vad vi ska göra eller vilka nya konstellationer som kommer bildas, vilka som ska vara med och vilka som inte ska vara med. Jag älskar alla i RMH och allting jag kommer göra kommer nog handla om allting dom gör också.

Så det handlar inte om nått tjafs eller så? Det är snarare en inre konflikt inom dig?

– Ja precis, om du kollar på bilden. Alla var så glada som de ser ut att vara. Sen blev folk lite ledsna och jag fick lite sms senare på kvällen men det är naturligt, vi har ju byggt det här tillsammans.

Om du tittar tillbaka, vilket är ditt största RMH-moment?

– Det enskilt största är när Silvana släppte sin första EP. Det den gjorde med RMH som organisation är det som möjliggjort allt vi hittat på under de senaste tre åren. Det var en vändpunkt, i samma anda kom Joel till också, allt bra som vi har hos oss idag kom precis vid den tidpunkten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".