Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skolmatens historia

Publicerat onsdag 16 maj 2007 kl 10.57

P1 torsdag 17 maj kl 13.20 och 19 maj kl 19.30

Det lackar mot skolavslutning med i Vetenskapsradion Historia stannar vi kvar i skolbänken. I dagens program söker vi skolmatens rötter – hur 1600-talets privatskolor lockade sin elever med mat, hur fattighjonen utfodrades med kabeljopudding och varför Sverige, som ett av två länder i världen, valt servera skattefinansierad skolmat till sina elever.

Historikern Eva Gullberg berättar om skolmatens historia från Folkungskolans skolmatsal i Linköping.

Dessutom uppmärksammar vi EU:s planer på att skapa en gemensam lärobok för alla skolever i EU-länderna. Per Albin Hansson, ordförande i Historielärarnas förening, kommenterar planerna, som just håller på att ta form.

Dessutom drar vi igång en tävling där Sveriges Radios lyssnare får utse vilka platser de anser vara ingå i Sveriges sju underverk. Rösta i listan till höger på hemsidan!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".