Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetenskapsradion Historia 2002-12-19

Publicerat torsdag 19 december 2002 kl 00.01

Historiska julklappstips

Vi tipsar om historiska böcker och dataspel som kanske kan passa under julgranen. Dessutom lagas det kryddstark kåltårta från 1600-talet.

De böcker som rekommenderas är: Rikard Drakenlordh Andra världskrigets aktörer. Historiska media. Anders Frankson/Niklas Zetterling Slaget om Kursk. Historiens största pansarslag. Norstedts. Dick Harrison Karl Knutsson. Historiska media. Claes-Göran Wetterholm Dödens hav. Prisma. De dataspel som rekommenderas är: Hearts of Iron Medal of Honor Battlefield 1942

RECEPT Hur man skall koka färsk lax Färsk lax Ättika Mjöl Ingefära Kanel Rivet bröd Persilja Mejram Timjan Smör Socker Lök Beredning Skölj och rensa fisken, tvätta den inuti med ättika. Ättikan silas sedan genom en silduk. Två skedar mjöl tillsammans med ingefära, kanel, lite rivet bröd, ett stort stycke smör läggs ner i sjudande vatten med fisken. Låt fisken sjuda väl, därefter tillsätts lök. Anrättningen avredds med den tidigare silade ättikan. Servera. Huvudkål, blomkål och Sofoijekål Kål (huvudkål dvs vitkål, blomkål, savojkål) Skivor av vetesemlor Ägg Grädde Mejram Isop Salvia Rosmarin Russin Socker Ingefära Nejlikor Muskotblomma Salt Beredning Rensa kålen och gör den ren, skölj densamma. Lägg den i en förtennad kittel, låt den halvsjudas. Lägg kålen i ett durkslag och låt kallt vatten skölja över den och låt rinna av. Skär kålen grovt. Lägg kålen sedan på skivor av vetesemlor. Skär i mindre delar. Tag 8 eller 10 ägg och slå i ett stop grädde, rör ihop med visp och häll över den sönderskurna kålen och vetebrödet. Skär och tillsätt färsk mejram, isop, savlia, rosmarin (lika mycket av varje) och tillsätt russin. Söta med socker efter smak. Tillsätt sedan ingefära(riven), nejlikor, riven muskot, muskotblomma och lite salt. Blanda ihop alltsammans till en tårta, baka den i panna i ugnen (i vattenbad). När den är klar slå över socker blandat med kanel strax innan servering.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.