Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetenskapsradion Historia 2002-12-12

Publicerat måndag 16 december 2002 kl 16.06

När kommunen blev större

För femtio år sedan slogs de flesta av Sveriges småkommuner ihop till större enheter under det som kallades storkommunreformen.
Vetenskapsradion Historia granskar den så kallade storkommunreformen 1952 då bland annat Norra Säm, då Sveriges minsta kommun, försvann.

Smalmat från 1600-talet Dessutom äter vi historisk mat. Kocken och ekonomhistorikern Ulrica Söderlind lagar till smal lyxmat på 1600-talsvis i den första delen i en ny serie om historisk mat.

RECEPT Höns att koka med ris Höns Ris Muskotblomma Smör Kanel Korinter Socker Russin Små lökar Beredning Sjud hönset halvfärdigt, lyft ur hönset och lägg i riset i samma vatten. Låt riset koka upp och lägg tillbaka hönset. Lägg även i ett stort stycke smör, kanel, korinter, socker och russin och de små lökarna och låt sjuda klart, Servera. Jordpäror Potatis Lök Salt Peppar Vinättika Muskot Beredning Stek dem uti vatten, sedan skala och skär dem uti tunna skivor och fricassera dem med lök, salt, peppar, vinättika och rätta an med litet muskot. Sylta morötter Morötter Kalvkött Fårkött Oxkött Fläsk Äggulor Korinter Mejram Beredning Kalv, får, oxkött och fläsket förvället och hackas smått, blanda samman med äggulor och lite korinter. Morötterna tas ut i mitten med ett runt järn. Fyll morötterna med blandningen, täpp igen morötterna. Koka morötterna i vatten som man tillsatt mejram och lite fetter i. Servera.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.