Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vetenskapsradion Historia 2003-08-21

Publicerat onsdag 20 augusti 2003 kl 14.25

Vikingamat på Birka

Vetenskapsradion Historia tar dig med på en kulinarisk resa till vikingatiden. På Birka bjuder matlagningsgillet Kompani Bastard på vikingatida mat och arkeologen Sven Isaksson berättar hur man kan ta reda på vad vikingarna åt.
Till förrätt en färskost kryddad med bär. Varmrätt - helstekt lamm med en korngröt smaksatt med gröna ärtor. Efterrätt - en reducerad honung smaksatt med rostade hasselnötter och linfrön. Vetenskapsradion Historia bjuds på vikingatida mat, tillagad av matlagningsgillet Kompani Bastard, under arkeologidagen på Birka. Genom att analysera den kemiska sammansättningen i gamla vikingatida keramikskärvor kan arkeologen Sven Isaksson vid Stockholms universitet ta reda på vad vikingarna åt. Forskningen ger oss nya smakupplevelser och en större förståelse för vikingens matkultur, som i många fall var mycket rik och varierad. Dagens dietister skulle sannolikt vara imponerade av vikingarnas diet och kanske kan vikingamaten bli en ny trend på Sveriges finkrogar?

Ölstuvad gös

4 portioner 1 gul lök 1 msk smör 2,5 dl öl 1 hel gös 2 msk torrt smulat bröd Ta ur och fjälla fisken. Tärna löken och fräs den någon minut i fettet. Tillsätt öl och låt få ett uppkok. Lägg i fisken och låt sjuda tills fisken är klar, ca 20 minuter. Lyft ur fisken till ett serveringsfat och red såsen med brödsmulorna till önskad konstistens. Smaka eventuellt av med salt. Slå såsen över fisken. Servera!
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.