Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vikingamat på Birka

Publicerat onsdag 20 augusti 2003 kl 14.27
P1 torsdag 21 augusti kl 13.20
Till förrätt en färskost kryddad med bär. Varmrätt - helstekt lamm med en korngröt smaksatt med gröna ärtor. Efterrätt - en reducerad honung smaksatt med rostade hasselnötter och linfrön. Vetenskapsradion Historia bjuds på vikingatida mat, tillagad av matlagningsgillet Kompani Bastard, under arkeologidagen på Birka. Genom att analysera den kemiska sammansättningen i gamla vikingatida keramikskärvor kan arkeologen Sven Isaksson vid Stockholms universitet ta reda på vad vikingarna åt. Forskningen ger oss nya smakupplevelser och en större förståelse för vikingens matkultur, som i många fall var mycket rik och varierad. Dagens dietister skulle sannolikt vara imponerade av vikingarnas diet och kanske kan vikingamaten bli en ny trend på Sveriges finkrogar?
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".